Vrouwelijke managers ervaren meer burn-out klachten dan hun mannelijke collega’s, volgens onderzoek van het CBS .

Leeg en moe

Zij voelen zich emotioneel afgemat, voelen zich vaak leeg en ‘s morgens nog moe. Het vergt voor hen veel om met mensen te werken en ze voelen zich echt uitgeput door hun werk.

Werkdruk

Zij ervaren ook veel werkdruk. Vooral in de gezondheids- welzijnszorg en het onderwijs doet deze druk zich voelen. Dat komt mede omdat de emotionele belasting in het onderwijs en de zorg hoog zijn. Bovendien zijn er in deze sectoren relatief veel vrouwelijke managers werkzaam.

Autonomie

Een van de oorzaken voor de ervaren druk vormt de relatief geringe autonomie. Veel managers voelen zich niet vrij om zelf bijvoorbeeld vakanties en werktijden te kunnen bepalen.

Van stress naar burn-out

Wanneer je geen of weinig invloed op je omgeving hebt, loop je de kans om chronische stress op te bouwen. Je lichaam komt in een voortdurende alertheids-modus, waarbij teveel cortisol wordt aangemaakt. Wanneer je je niet wapent, loop je op termijn het risico op  burn-out klachten.

Weerbaarheid vergroten

Speciaal voor mensen met intensieve beroepen zijn speciale trainingen opgezet om hun mentale weerbaarheid te vergroten. Zij leren technieken aan om, wanneer het nodig is, ook in periodes van grote druk optimaal te blijven functioneren.

Voorkomen van burn-out klachten: Performance Improvement Training

Eén van deze trainingen wordt verzorgd door Hans van Os in ’s-Hertogenbosch. De deelnemers aan zijn Performance Improvement Training leren d.m.v. een nieuwe ademhalingstechniek om hun rust te bewaren, ook in hectische omstandigheden. Bovendien besteden zij op een verantwoorde, persoonlijke wijze aandacht aan hun beweging en voeding. Tenslotte leren zij manieren aan om beter met vervelende omstandigheden om te gaan.

Beter preventief dan curatief

In onze westerse wereld hebben we de aandacht voor onze mentale gezondheid soms onder laten sneeuwen door de ogenschijnlijk onbegrensde mogelijkheden die het leven ons biedt. Misschien moeten we ons herbezinnen en opnieuw bepalen waar we echt gelukkig van worden. En dan is een eerste stap zetten om je persoonlijke weerbaarheid te vergroten wellicht een verstandige. Ook Marloes ging je al voor en beschrijft de effecten in haar ervaringen.

 

 

Laatste berichten