Onze ademhaling vormt een essentieel onderdeel van ons leven. Ademhalen doen we altijd en overal. Daar hoeven we niet bij na te denken. Ons autonome zenuwstelsel zorgt ervoor dat we zowel in- als uitademen.

Het nut van ademhalen

Allereerst zorgt de ademhaling voor de uitwisseling van zuurstof en koolzuur. Wij ademen zuurstof in. Deze gaat via de longenblaasjes in de longen naar het bloed. Het bloed vervoert de zuurstof naar elke cel in ons lichaam. De zuurstof zorgt ervoor, dat de cellen energie kunnen opwekken. Het restafval w.o. kooldioxide wordt via het bloed weer naar de longen vervoerd en tijdens de uitademing afgevoerd naar de buitenlucht.

Ademhaling: om rustig te worden

Maar er is meer: wanneer je aandacht hebt voor een diepere ademhaling, word je daar rustig van. Allereerst omdat je bij aandachtig ademhalen geen tijd hebt om aan al je beslommeringen te denken. Ten tweede activeert het uitademen je parasympatische zenuwstelsel: dat deel van het autonome zenuwstelsel dat zorgt voor rust in je lijf.

Ademhaling: om beter te slapen

Wanneer je langere tijd aandacht besteedt aan het nieuwe ademhalen, ga je na een paar weken meer melatonine aanmaken. Dat zorgt ervoor dat je dieper slaapt. Dan ben je uitgeruster, sta je met plezier op en kun je je overdag beter concentreren.

Zelfs stress en burn-out voorkomen

Wanneer je regelmatig aandacht besteedt aan het nieuwe ademhalen, kun je zelfs beter tegen stress. Omdat je rustiger blijft en voldoende afstand kunt nemen, laat je je minder gemakkelijk opjutten door de (werk)druk. Teveel stress kan een voorbode zijn van een burn-out. Het nieuwe ademhalen is ook een krachtig wapen tegen het risico van een burn-out.

Het nieuwe ademhalen kun je leren

Het aanleren van deze nieuwe manier van ademhalen is in wezen niet zo moeilijk. Toch zijn er twee zaken waar je aandacht aan moet besteden. Allereerst moet je de techniek onder de knie krijgen. Goede instructies zijn daarvoor noodzakelijk, omdat je vaak onbewust verkeerd adem haalt. Ten tweede moet je ervoor zorgen dat het nieuwe ademhalen een vast onderdeel van je dagritme vormt. Die bestendiging in het nieuwe ademhalen bereik je alleen wanneer je daar consequent de tijd voor neemt, elke dag weer.

Gezond blijven door het nieuwe ademhalen: iets voor jou?

Wanneer jij het interessant vindt om je met een nieuwe manier van ademhalen gezond te blijven, kom dan eens langs om te zien of jij ook profijt kunt hebben deze training. En de kennismaking is gratis.

Bel 073 – 20 32 146,
mail naar hansvanos@ontspanningstraining.nl ,
of ga naar https://www.ontspanningstraining.nl/aanmelden-ontspanningstraining-hans-van-os/

Aanbevolen berichten