Over de relatie tussen stress en kanker blijft nog veel onduidelijk. Dat stress kanker veroorzaakt is onwaarschijnlijk, vinden wetenschappers. Nieuw onderzoek duidt erop, dat kankercellen zich wel sneller kunnen verspreiden door chronische stress.

Stress en kanker: Verspreiding kankercellen

Onderzoekers van de Monash Universiteit in Melbourne (Australië) hebben aangetoond, dat chronische stress “highways” bouwt waardoor kankercellen zich sneller en efficiënter kunnen verspreiden. Zie ook deze video.

Liever zonder medicijn

Opvallend is dat de Monash medewerkers direct spreken over een medicijn om dat effect tegen te gaan. Mij lijkt het veel beter wanneer je er zonder medicijnen voor zorgt dat je af komt van je chronische stress.

Ervaringen

En dat dat mogelijk is, lees je bij de ervaringen van deze deelnemer die de training volgde in het Vicki Brownhuis voor mensen met kanker en hun naasten.

Ook de deelnemers aan de Performance Improvement Training hebben baat bij de aangeleerde technieken om beter met stress en werkdruk om te gaan. Vaak komen zij via hun bedrijf met de training in aanraking. Lees hier welke bedrijven het betreft en wat de ervaringen van de deelnemers zijn.

Stress en kanker: Veel manieren om beter met stress om te gaan

Er zijn veel manieren om na een periode met stress weer tot ontspanning te komen. Sommige mensen hebben baat bij yoga, anderen gaan wandelen of hardlopen. Paardrijden, dansen, schilderen, lezen, naar muziek luisteren en op vakantie gaan zijn andere manieren.

Op je eigen wijze maar wel volhouden

Het wordt steeds duidelijker, dat ieder mens een persoonlijke voorkeur heeft om te ontspannen. Het is de kunst om uit te vinden wat voor jou de best werkende manier is. Maar bovendien is het belangrijk om het ontspannen regelmatig vol te houden, zodat je niet ongemerkt weer teveel op je bordje krijgt. Wanneer je dat niet in je eentje kunt, zijn er gelukkig altijd professionals om je daar bij te ondersteunen.

Laatste berichten