Stress beschadigt je lijf meer dan je ooit had kunnen denken.

In bijgaand filmpje van TED Ed zie je de kwalijke gevolgen van teveel en te langdurige stress op je lichaam. Kortstondige stress (ook wel acute stress genoemd) is nodig om prestaties te kunnen leveren.

Wanneer je echter te veel of te lang stress hebt, veranderen zowel je lichaam als je brein. Stress beschadigt je lijf omdat het leidt tot een groter risico op bijvoorbeeld verstopte aderen, verhoogde bloeddruk, een hersenbloeding of een hartaanval. Hartkloppingen, concentratieproblemen, haaruitval, besluiteloosheid en gebrek aan creativiteit zijn weliswaar niet levensbedreigend, maar ook uiterst vervelende effecten van stress.

In onderstaand filmpje vind je de uitleg hoe stress effect heeft op je totale systeem.

Op je eigen manier stress bestrijden

Aan het eind geven de makers ook het advies om je beter te wapenen tegen stress. De beste manier om je tegen teveel stress te beschermen is voor iedereen anders. Waar de één ontspanning vindt met sporten of yoga, volgt de ander liever de Performance Improvement Training bij Hans van Os.  Belangrijk is dat je je jouw manier van ontspannen blijvend kan integreren in je dagelijkse leven.

Klik hier op het filmpje How stress affects your body

Laatste berichten