Vandaag kreeg ik de brief van het ministerie van SZW toegestuurd met daarin de aankondiging dat de inspectie bij accountantskantoren gaat controleren of er beleid is om het risico van psychische overbelasting te voorkomen en/of de gevolgen ervan zoveel mogelijk te beperken.

Stress accountants een taboe

Uit mijn contacten met accountants blijkt stress en het bespreken van psychosociale arbeidsbelasting op veel kantoren nog steeds een taboe te zijn. Dat taboe berust mede op het misverstand, dat goede werknemers geen stress dienen te hebben.

Stress is goed voor je

Vooropgesteld: stress heb je nodig. Je kunt beter presteren wanneer je extra adrenaline aanmaakt. Maar wanneer je te lang teveel adrenaline aanmaakt en daarmee ook cortisol, dan zijn de schadelijke gevolgen niet te overzien. (https://www.ontspanningstraining.nl/teveel-stress/)

Gedreven mensen vatbaar voor stress

Wat nog weinig mensen weten is dat gedreven mensen,

  • die werken voor het goede doel en niet voor het geld
  • die bereid zijn extra inspanning te leveren
  • die graag samenwerken, maar het werk toch liefst zelf doen
  • bij wie het werk echt perfect moet zijn

gevoelig zijn voor stress. Het zijn vaak de bepalende mensen in het bedrijf, maar ook thuis. Zij hebben voldoende empathisch vermogen om op te kunnen merken wat de omgeving nodig heeft en werken daarom vaak verbindend. Maar ze lopen wel een extra risico op (chronische) stress.

Juist bij mensen in arbeidsintensieve beroepen merk je dat. Het betreft niet alleen accountants, maar ook mensen in de zorg, leerkrachten, advocaten èn bij veel ondernemers.

Hieronder wat vind je wat mee info over de stress bij accountants:

Laatste berichten