Ritalin of ontspannen. Kort geleden ontving ik Julia*1) in mijn praktijk. Julia is een meisje van 9 jaar dat last heeft van haar ADHD. Ze is zo onrustig dat ze niet stil kan zitten. Ze hoort ook slecht wat je tegen haar zegt omdat ze zich niet goed kan concentreren.

Met ademhalen meer ontspannen

Julia is gelukkig onder behandeling bij een gespecialiseerd orthopedagoge en kindertherapeute die natuurlijk bekend is met de effecten van ontspanningsoefeningen op kinderen. Haar therapeute kwam onlangs in aanraking met het nieuwe ademhalen waarmee ik mensen help om rustiger te worden. Zij besloot daarop om Julia eens de kans te geven om bij mij langs te komen om te ervaren of het nieuwe ademhalen ook bij haar cliënte voor extra rust kon zorgen.

Vandaag was het zover: Julia wilde wel eens weten wat ik haar kon leren. Ze wist dat het iets met ademhalen te maken had, maar verder had ze geen idee wat haar te wachten stond.

De effecten van het nieuwe ademhalen kun je meten

Ik legde haar via een PowerPointpresentatie uit wat het nieuwe ademhalen met je doet ( “Oh leuk, gebruik je PowerPoint? Dat gebruik ik ook op school om dingen met muziek uit te leggen”) en hoe je moet ademhalen. Ook liet ik haar zien hoe je de effecten van het nieuwe ademhalen kunt meten, zodat je naast wat je voelt ook op het beeldscherm ziet wat het nieuwe ademhalen met je doet.

Binnen de kortste keren was Julia ijverig bezig met oefenen. Tijdens de meting bleek haar Heart Rate Variability (de mate waarin je rustig/onrustig bent) bij de start heel onregelmatig, maar veranderde die binnen 3 minuten in een veel gelijkmatiger patroon.

Ritalin of ontspannen hrv scores Julia

Je zag de ontspanning intreden

Zowel haar moeder als ik zagen binnen 10 minuten haar schouders ontspannen. Ze stopte bovendien met het friemelen aan haar vingers.

Gedurende 3 kwartier deed Julia diverse spelletjes met het ademhalen. Ze voelde zich steeds rustiger worden en kreeg er zelfs slaap van ( haar moeder ook trouwens  🙂 ). De resultaten uit de metingen gaven ook aan dat de onrust uit haar verdween.

Ritalin of ontspannen?

Het was een tevreden Julia die met de handleiding voor de oefening, een pen èn mijn visitekaartje (“Ik hang het op in mijn kamer”) mijn training verliet.

Dat ontspanningsoefeningen goed zijn voor kinderen die de drukte in hun hoofd voelen, is al langer wetenschappelijk aangetoond. Dat ademhalingsoefeningen soms beter werken dan pillen, is ook wel bekend. Maar de gewoonte om met een zeker gemak medicijnen als Ritalin te verstrekken bestaat nog steeds.

Kom zelf maar eens kijken en meten

Gelukkig vragen steeds meer ouders zich af of medicijnen wel de enige oplossing zijn voor hun kind dat last heeft van hyperactiviteit, concentratieproblemen en impulsief gedrag. Tegen hen wil graag zeggen: “Kom maar eens kijken en meten of mijn ademhalingsoefeningen ook jouw dochter/zoon kunnen helpen”.

 

*1)Julia is niet haar echte naam. Haar privacy wordt zodoende gewaarborgd.
Aanbevolen berichten