Ademhalingstechnieken kunnen je helpen om beter te ontspannen. Dat wisten mensen in India en Pakistan al vele eeuwen geleden. Maar nu zijn er ook westerse ademhalingstechnieken die èn empirisch onderbouwd zijn èn waarvan de effecten zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Het nieuwe ademhalen

Wanneer je vaak last hebt van werkdruk of teveel stress, kun je er zelf voor zorgen, dat je ontspannen raakt. Een ademhalingstechniek vormt daarvoor de basis.

Wanneer wij stress hebben, gaan we oppervlakkig ademhalen. Dat zorgt ervoor, dat er onvoldoende ruimte in ons lichaam is om zuurstof op te nemen en koolzuur af te geven. Door heel rustig te ademen kunnen we daar verandering in brengen.

5 tellen in- en 8 tellen uitademen

Bij de techniek die de deelnemers aan mijn trainingen aanleren, ademen zij 5 tellen in en vervolgens 8 tellen uit. Het uitademen zorgt ervoor dat je rustig wordt. Om hyperventilatie te voorkomen, dien je vooral je buik te gebruiken tijdens het ademen.

Meten is weten

Voor mij persoonlijk was het een openbaring, dat je kunt meten of het nieuwe ademhalen je ook echt rustiger maakt. Dat kun je zichtbaar maken met biofeedback apparatuur die de effecten van je training op een beeldscherm weergeeft.

Hulp bij het ademen

Bovendien krijg je via datzelfde beeldscherm hulp om rustiger en gelijkmatiger te ademen. Dat gebeurt via een balkje, dat naar boven gaat bij het inademen en weer naar beneden bij het uitademen. Deelnemers aan mijn trainingen krijgen een kleiner apparaat mee tijdens de training om ook thuis (verplicht) 2x 10 minuten per dag te oefenen met het nieuwe ademhalen. Dat apparaat onthoudt je scores, zodat we die tijdens de bijeenkomsten kunnen bespreken.

De effecten van de ademhalingstechnieken

Wanneer je regelmatig oefent met het nieuwe ademhalen, merk je, dat je rustiger wordt. Het gejaagde gevoel verdwijnt, je hartslag daalt en je bloeddruk gaat naar beneden. Wanneer je langere tijd oefent, maakt je lichaam ook minder cortisol aan. Bovendien maakt je lichaam het herstelhormoon DHEA aan (ook wel het verjongingshormoon genoemd 🙂 ). Tenslotte maakt je lichaam extra melatonine aan, waardoor je beter gaat slapen.

Benieuwd of het voor jou ook werkt?

Wanneer je zelf wilt zien en voelen of deze andere manier van ademhalen ook voor jou werkt, kan ik dat bij je meten. Maak dan een afspraak via 073- 20 62 146 of via het contactformulier.

Aanbevolen berichten