Zit jij ook helemaal trillend van de stress in de auto of het vliegtuig op weg naar je vakantiebestemming?

stress vakantieVoor veel mensen is de voorbereiding op de vakantie een ware crime. Je bent eigenlijk nog volop bezig met je werk, terwijl je ook al de voorbereidingen voor de vakantie moet treffen. Dan moet je opeens aan dingen denken die in het dagelijkse (werk-)leven totaal niet relevant zijn: slaapzak, zonnebrand, muggenolie, de route naar de vakantiebestemming etc.

Maar het belangrijkste obstakel is eigenlijk de overgang van je werkritme naar je vakantieritme.

Op je werk ligt het allemaal vast: op tijd opstaan, snel ontbijtje (of bewaren voor op de zaak), de reis naar de zaak inclusief file, even kletsen op de afdeling maar dan snel aan het werk, in tempo doorwerken, even koffie, werken, even lunch, misschien een rondje wandelen met een collega om daarna weer door te gaan met werken. Te laat naar huis, jachten onderweg om extra tijd te winnen, moe thuis, enthousiast de kids begroeten, snel eten klaar maken, kids naar bed, nog even werken, slapen en…..het is weer ochtend.

Maar dan de vakantie: je begint met de stress van de voorbereidingen. Dan het lange wachten op het vliegveld of in de extreem lange files onderweg. Eindelijk aangekomen op je bestemming valt het daar toch wat tegen en dan?

De eerste dag sta je later op. Je ontbijt op je gemakje met elkaar en als het niet regent loop je even langs het strand. Je loopt voortdurend aan koffie te denken en je voelt je wat stuurloos: wat moet je nu doen? Je schijnt je nu erg blij te moeten voelen, omdat je zo heerlijk weg bent van de huiselijke beslommeringen, maar je zou toch wel erg graag even je mail checken en je facebook.

Pas na een paar dagen begin je te wennen aan de nieuwe situatie. Na de leegte komt er een zekere rust over je. Je tempo daalt en je krijgt zowaar belangstelling voor de anderen in je gezelschap. Sterker nog: je begint van ze te genieten.

Dat is het moment waarop je vakantie eindelijk aanbreekt: Een heerlijk ontspannen vakantie gewenst!

Hans van Os verzorgt trainingen stressreductie en de Performance Improvement Training voor bedrijven (PIT®). Kijk voor ervaringen van de deelnemers eens op ervaringen van de deelnemers-trainingen-stressreductie.html

Aanbevolen berichten