ademhaling, onderwijs, rust, stress, student, vermoeidheid, werkdruk

Studenten moeten steeds vaker het bijna onmogelijke presteren. Niet alleen wordt van hen gevraagd om in kortere tijd hun studie af te ronden, ook de omgeving vraagt vaak meer van deze jonge mensen dan zij aankunnen.

De druk op studenten neemt toe

Een student met burn-out verschijnselen: er wordt wel eens wat meewarig over gedaan, maar de realiteit is dat een aanzienlijk deel van onze jeugd teveel hooi op de vork neemt. Niet omdat ze het zo graag willen, maar vanwege de eisen die hun omgeving aan hen stelt. De nieuwe technologische ontwikkelen brengen ons veel, maar hebben ook een prijs: de constante beschikbaarheid, de overweldigende hoeveelheid informatie en het idee dat je alles kunt bereiken wat je maar wilt, wordt sommigen echt teveel.

Klachten als gevolg van chronische stress

Je ziet mensen allerlei klachten ontwikkelen, zowel lichamelijk ( denk aan slecht slapen, gejaagd gevoel, hoge bloeddruk, eerder ziek) als cognitief ( niet kunnen concentreren, mindere geheugenfunctie, geen creativiteit en het gebrek aan oplossend vermogen). Bovendien worden allerlei latent aanwezige mankementen in ons lichaam versterkt door stress.

Oorzaken aanpakken

Allereerst in het zaak om te proberen de zgn. stressoren te verminderen: de oorzaken van de stress. Maar dat is niet in alle gevallen mogelijk: studenten hebben geen invloed op het curriculum, op de roosters en op de onderwijskundige kwaliteiten van hun (hoog-)leraren, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Je kunt je wapenen

Gelukkig zijn er manieren om beter om te leren gaan met factoren waar je geen invloed op hebt. Manieren die op zich niet spectaculair zijn, maar wel van grote invloed op onze gesteldheid. Sommige studenten vinden rust bij yoga of meditatie.

PIT

De Performance Improvement Training die Mark volgde begon met een speciale ademhalingstechniek. Daarbij kun je meten of je ook echt meer in evenwicht komt. Cruciaal is dat degene die de training volgt ook echt gaat trainen om op die manier de technieken ook echt in je dagelijks leven te implementeren.
Mark vertelt wat hij aan de training heeft gehad:

Ervaringen Mark:

“Vrij snel na het beginnen van de training bij Hans vond ik weer rust in mijn lijf. Ik kon me weer beter concentreren tijdens het studeren en zat beter in mijn vel. Ik kon beter met de studiedruk omgaan en mijn resultaten werden beter.
Het fijne aan de training vond ik de aanpak van Hans. Hij legt uit wat er in je hersenen gebeurt en wat dit voor effect heeft op je lijf, zowel tijdens gevoelens van stress als tijdens de ademhalingsoefeningen, in rust. Hierdoor begreep ik beter wat er aan de hand was met mij en hoe ik met nare situaties om moest gaan of hoe ik me er op voor kon bereiden.”
Mark
Student

Gerelateerde ervaringen