ademhalen, eenzaam, Emotie Regulering, massagestoel, onderwijs, paniek, particulieren, vermoeidheid, wanhopig

Franca is normaal een sterke vrouw, maar toen voelde zich alleen, verdrietig en kreeg paniekaanvallen. Ze zocht iemand die haar kon ondersteunen bij het oplossen van haar problemen. Hieronder schrijft ze hoe dat ging:

Wat voelde ik me alleen: wanhopig en in paniek

Wat voelde ik me alleen, verdrietig en uiteindelijk wanhopig. Toen ik tenslotte ook nog een paar keer een soort van paniekaanval kreeg middenin de nacht en ook de mensen om mij heen vroegen of het niet goed zou zijn om eens met iemand te praten heb ik een mail naar Hans van Os gestuurd met de vraag of hij misschien iets voor me kon doen.

Trainingen aan docenten

Vijf jaar geleden leerde ik hem kennen op mijn werk waar hij trainingen gaf aan onze docenten. Tussen de trainingen door kwam hij wel eens op ons kantoor een praatje maken. Op een dag kreeg ik van mijn collega het verzoek om even naar hem toe te gaan met de mededeling ‘neem gerust de tijd’. Wat bleek: hij had het idee dat het niet zo goed met mij ging en vroeg zich af of de training ook wat voor mij zou zijn. Werkstress had ik niet en zal ik ook niet snel krijgen omdat er teveel in ons leven gebeurd is waardoor je sommige zaken iets anders gaat beoordelen. Daarentegen had ik privé zoveel stress dat het ook mijn werk ging beïnvloeden Hij liet me zien hoe de training er uitzag en wat hij dacht te bereiken.

Weer vol energie

Tot op de dag van vandaag ben ik mijn leidinggevende nog steeds dankbaar dat ik toen ook de training mocht volgen. Ik had er veel baat bij en voelde me goed. In de jaren daarna heb ik ontzettend veel dingen gedaan, voelde me goed en had bergen energie.

Nu ging het mis

Ergens ging het toch mis, niet zozeer met mij zelf maar met de mensen die ik lief heb. En op een of andere manier ging dit mijn leven bepalen. Het gevoel dat me alles ontglipte en dat ik nergens verbetering kon brengen, oplossingen bieden, werd steeds groter. Wat voelde ik me alleen. Ik sliep slecht en ook dat komt een mens niet ten goede. Mijn weerstand werd minder en kreeg dus ook nog fysieke klachten. Ik kon de dingen niet meer loslaten, op mijn werk functioneerde ik nog goed, ik had daar voldoende afleiding maar als ik daar vertrok zat mijn hoofd weer vol met zorgen. Was dus ook doodmoe als ik thuis kwam.

Opnieuw trainen met ademhalen

Hans nam de volgende dag contact op. Hij kende me nog en stelde voor om op korte termijn een afspraak te maken. Ik ben toen opnieuw de training gaan volgen, wel op een iets andere manier dan de eerste keer omdat ik natuurlijk al met een aantal dingen bekend was. Wat me alleen niet lukte ging met de begeleiding van Hans al snel weer vanzelf. Het was al snel duidelijk waar mijn grote pijnpunt lag: ‘loslaten’, de grote valkuil voor elke ouder!

Je zorgen in vertrouwen bespreken en analyseren

Er zijn een aantal heftige momenten voorbij gekomen maar door de zaken op een rijtje te zetten en ze uit te spreken tegen iemand die je vertrouwt maar niet belast kwam langzaam maar zeker de energie weer terug. Tranen verdunnen het verdriet zeggen ze wel eens. Bij mij was het meer: tranen en ademen verdunnen het verdriet.

De effecten van goed ademhalen

Het verbaast ook mij nog steeds wat het effect van ademhaling is. Hoe je gevoel daarna zo anders kan zijn en er de scherpe kantjes van afhaalt waardoor je stressvolle zaken net iets anders kun zien. Dat ook ademhaling je kan voorbereiden op een komende situatie was nieuw voor mij maar heeft me ook geholpen bij een paar moeilijke gesprekken.

En altijd als toetje de fameuze massagestoel om lekker ontspannen weer naar huis te kunnen!

Nu weer vaak blij

Het heeft even geduurd maar het gaat weer een stuk beter, mijn hoofd loopt niet meer over en ik voel me vaak weer blij! Grote ontdekking: ik kan er nu ook weer zijn voor de mensen om me heen. Ik heb altijd gedacht dat ik gelukkig ben als de mensen om me heen dat zijn maar het is natuurlijk ook andersom: mensen om me heen worden ook gelukkig als ik dat ben. De cirkel is toch rond!

Misschien gaat de training niet voor iedereen op maar het is zeker de moeite waard om het te proberen en sowieso is goed ademhalen ontzettend  belangrijk!

Franca
Wil je meer weten over de trainingen van Hans? Kijk dan hier

Gerelateerde ervaringen