burn-out, gezondheid, onderwijs, PIT, professionals, stress

 

Wiel Wijnen vindt stress “afleerbaar” en is als directeur van mening, dat iedereen in zijn team de training moet kunnen volgen.

Stress is afleerbaar

Gedurende de afgelopen weken heb ik de cursus stresspreventie gevolgd. Ik wilde aan den lijve ervaren hoe het is een dergelijke training te volgen. Ik had bij inschrijving twee doelen voor ogen. Ik wilde ervaren hoe de training effectief te maken zou zijn voor mijn eigen situatie. Als leidinggevende sta je – zeker niet minder dan andere medewerkers in je organisatie – bloot aan stressverhogende omstandigheden. Op de tweede plaats wilde ik de mogelijke positieve opbrengst als ervaringsdeskundige kunnen delen met teamleden.

Ik ben zeer positief over de training. Het gevoel onder stress gebukt te gaan is ‘afleerbaar’, zo heb ik ervaren. De cursus is zeer modern, zet hulpmiddelen in die geheel van deze tijd zijn, gaat uit van wetenschappelijk bewezen stellingen en wordt voortdurend ook vanuit die wetenschappelijke hoek gemonitord. De trainingssessies heb ik ervaren als in hoge mate interactief, trainer Hans van Os bewees zich naar mij als een goed luisteraar en richtte zich in zijn sessies op de door mij eerder aangegeven speerpunten.

Relatief nadeel was dat ik van nature niet een persoon ben zie zich snel of hevig gestresst voelt. Maar die winst die er ook voor mij te behalen was heb ik zeker meegepikt.

Veel teamleden lijden onder stress

Ik werk al lang in het onderwijs. Ik zag en zie veel teamleden die sterk lijden onder stress. Die heel moeilijk kunnen accepteren dat omstandigheden vaak onveranderbaar zijn, en dat je als individu vooral in de gelegenheid bent veranderingen bij jezelf, je eigen ik, te bewerkstelligen.
Dat is ook waar de training zich op richt, op het veranderbare in jezelf.
Hans van Os doet geen enkele poging iets te veranderen aan de omstandigheden waarin je je bevindt. Daar is hij vanaf de intake duidelijk over.

Het is me ook bijgebleven dat Hans meermalen benadrukte dat onder de mensen die gekweld worden door een overmaat aan stress er heel veel zijn die zeer ambitieus zijn en bijzonder hard werken. En die vervolgens aan effectiviteit en resultaten inboeten omdat zij hun spanningen niet goed kunnen ‘handelen’.

Iedereen in ons team zou deze training moeten volgen

Het klinkt voor niet-kenners beslist overdreven, maar toch beweer ik dat iedereen in ons team deze training zou moeten volgen. Het zou de individueel ervaren, eigen arbeids- en levensvreugde beslist verhogen en daarmee ook de als team ervaren arbeids- en levensvreugde.

Wiel Wijnen
Voor scholen worden voortdurend aangepaste trainingen ontwikkeld. Meld je hier aan voor een presentatie.

Gerelateerde ervaringen