onderwijs, scholier, stress, student

Marloes was er helemaal klaar voor: haar presentatie voor de afstudeerstage en de verdediging van haar bachelor had ze uitstekend voorbereid. Maar toen kwam de stress. Gelukkig had ze baat bij de examentraining.

Marloes de Werdt examentraining juni 2014 klein
Al jaren merkte ik dat het op het eind van het school-/studiejaar het emotioneel steeds zwaarder voor me werd. Meer last van vermoeidheid, weinig energie, prikkelbaarder en veel minder zelfvertrouwen.

Ik dacht het allemaal best zelf aan te kunnen, want ik wist het rationeel allemaal heel goed op een rijtje te zetten en het vaak ook te krijgen.

Alleen mijn gevoel kreeg ik niet uitgeschakeld, dat was een groot struikelblok voor me. Vooral wanneer ik echt een prestatie moest leveren, zoals een tentamen of presentatie.

 

Toen liep het fout: paniek

Een paar dagen voor mijn presentatie binnen het bedrijf waar ik mijn afstudeerstage liep en een kleine week voor mijn verdediging aan de hogeschool ging het goed mis. Ondanks dat ik wist dat ik alles goed voor elkaar had: het verslag was af, de presentatie was in volle voorbereiding en verstandelijk wist ik goed dat alles in orde was. Ik stond er heel goed voor. Mijn gevoel ging met me op de loop en de paniek sloeg toe.

Black-out voorkomen door examentraining

Gelukkig was Hans bereid om op zo een korte termijn nog met me aan de slag te gaan met een examentraining stressreductie, waarbij het voor hem het belangrijkste was om de angstgevoelens bij mij te verminderen. Op zo een belangrijk moment als een afstudeerpresentatie is een black-out wel het laatste waar je op zit te wachten. Gezien de stresssituatie waarin ik verkeerde, zou dit een redelijk logisch gevolg hebben kunnen zijn.

De winst: een 9

Echter heeft de examentraining van Hans me bijzonder veel opgeleverd, dankzij gesprekken met Hans, de Training Emotie Regulering en het gebruik van de emWave. Met dit apparaatje heb ik geleerd mijn hartritme te beïnvloeden door middel van een ademhalingstechniek, waardoor de stress afneemt. De ademhalingstechniek moet ik nog blijven oefenen: het is natuurlijk nog geen tweede natuur geworden op zo een korte termijn. Maar dat het resultaat levert, moge duidelijk zijn. Mijn punt voor de verdediging was een 9!

Marloes

Meer weten?

Ga dan naar de pagina examentraining

Direct opgeven?

Opgeven voor een examentraining kun je via de aanmeldingspagina

Gerelateerde ervaringen