oefenen, onderwijs, onrust

Sandra docente Nederlands vwo/havo ziet de voordelen van het werken met biofeedbackapparatuur.

Zelf heb je niet snel het gevoel dat er sprake is van stress

Over stress is veel gezegd en geschreven. Maar hoe je het ervaart is van persoon tot persoon verschillend.
De term ‘stress reductie’ kwam bij mij in het begin wat negatief binnen; zelf heb je immers niet snel het gevoel dat er sprake van stress is. ‘Een beetje rustig aan doen’ of ‘een avondje vroeg naar bed’ zou toch voldoende moeten zijn om je wat relaxter te voelen?

Van mezelf denk ik dat ik goed met stress om kan gaan

Van mezelf denk ik – zoals de meeste mensen waarschijnlijk – dat ik goed met stress om kan gaan. Toch voelde ik me vaak opgejaagd en onrustig; nooit een leeg hoofd, nooit een moment van rust. Natuurlijk komt het ook bij mij niet door mijn persoonlijkheid: ‘Ik heb het gewoon echt te druk’ … tja! Alles uit het leven willen halen, kan zo zijn tol eisen, ook als je denkt goed met stress om te kunnen gaan.
Jaren terug heb ik aan Zenmeditatie gedaan. Ik vind dat de techniek van de hartcoherentie daar nog het meeste mee te vergelijken is. Het inbouwen van vaste rustmomenten op een dag; momenten waarop je je met aandacht richt op je ademhaling. Zo eenvoudig als het klinkt, is het echt!
Maar wij mensen willen bewijzen; de gedachte aan ontspanning alleen is niet voldoende. We kunnen ons immers ook heel gemakkelijk inbeelden dat we rustiger zijn …?

Emwave

De EmWave laat concreet zien (in beeld en getal) wat de hartcoherentietraining met je doet. Via een beeldscherm waarop je met een apparaatje zit aangesloten is te zien hoe coherent je bent. Door middel van dagelijks twee maal tien minuten trainen ontstaat er meer balans in je lichaam waardoor de stress afneemt. Omdat de techniek overal is toe te passen (niemand hoeft het immers te zien) is het fijn om tussendoor een time out te nemen, bijvoorbeeld vlak voor een belangrijk gesprek.
Wat ik zelf als heel plezierig heb ervaren is de 1- op -1 begeleiding die bij de hartcoherentietraining hoort. Door deze persoonlijke benadering is het mogelijk om je de techniek in korte tijd eigen te maken.

Ik ben blij dat ik via mijn werkgever in aanraking ben gekomen met Emwave en ik hoop dat veel mensen net als ik baat bij deze training zullen hebben.

Sandra Saris

Gerelateerde ervaringen