buikpijn, hoofdpijn, spanning, student, vermoeidheid

 

Loïs studeerde economie op de UvT en volgde mijn gastcollege “Never ever stress”.  Ze nam deel aan de training en het effect?  “Gespannenheid, vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn zijn drastisch verminderd en ik heb weer kleur op mijn wangen.

Mijn hele leven al ben ik erg snel gespannen en gestrest

Mijn hele leven al ben ik erg snel gespannen en gestrest door veranderingen in de omgeving en door school en werk. Op de basisschool was het einde van de zomervakantie dan ook elk jaar een drama omdat ik dacht dat ik de lessen het volgende jaar niet aan zou kunnen. Op de middelbare school had ik voor toetsen verschrikkelijke faalangst en kon ik me al druk maken aan het begin van elk semester over de stof die ik moest beheersen. Ik was veel ziek en had hoofdpijn en buikpijn, ik was bijna altijd moe en bleekjes. Achteraf denk ik dat ik door de stress zo vaak ziek was omdat het een bepaald patroon was. Ik was vaak ziek vlak voor de tentamenweek of in de tentamenweek en na de tentamenweek had ik wel een week last van vermoeidheid en hoofdpijn.

Op het werk en op de universiteit gespannen

Op mijn werk als serveerster in een restaurant wilde ik iedereen tegelijk helpen en alles perfect doen, en ik zat er na een volle week werken helemaal doorheen.
Op de universiteit was mijn perfectionisme voor goede cijfers er nog steeds en de stress die daarmee gepaard ging was erg vermoeiend. Ook speel ik viool en alhoewel dat een ontspannende bezigheid voor mij is zorgde de stress van school en andere zaken ervoor dat ik geen ontspannen houding had en zat mijn spel vast.

De training geeft meetbare resultaten

Ik begon aan deze training naar aanleiding van een gastcollege dat Hans van Os gaf over stressreductie. Ik was toen een beetje weifelend of de training mij zou helpen met mijn stress. Ik waagde het erop en stuurde een mail. De training was lang niet zo zweverig als ik eerst dacht. De training geeft meetbare resultaten en je hebt een duidelijke richtlijn door de emWave die je vertelt of je ontspannen (coherent) bent of niet. Hans van Os geeft persoonlijke begeleiding via de mail en de telefoon zodat je een steun in de rug en een stok achter de deur hebt voor de training.

De training had effect op mijn vermoeidheid

Ik merkte na een paar weken dat de training effect had op mijn vermoeidheid: ik sliep vaster en dieper en was overdag minder moe en mijn hoofdpijn kwam lang niet zo vaak terug als eerder. Bij mijn opleiding heb ik er baat bij omdat ik beter kan opletten in de colleges en me niet zo druk meer maak om deadlines en tentamens in vergelijking met voor de cursus. Natuurlijk zit het in mijn aard dat ik perfectionistisch ben en dat geeft wel meer aanleiding tot stress, maar de negatieve gevolgen van stress zoals gespannenheid, vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn zijn drastisch verminderd en ik heb weer kleur op mijn wangen.

Ik heb me leren ontspannen

Mijn vioolspel is soepeler en veel beter geworden omdat ik me heb leren ontspannen in mijn schouders, nek en handen. Doordat het in mijn hoofd rustiger is geworden ben ik muziek nog meer gaan waarderen en het vioolspelen doe ik met nog meer plezier. Ik heb geleerd momenten van rust voor mezelf te nemen zodat de momenten van prestatie productiever worden en je dus tijd en moeite bespaart.

Dankbaar

Waar ik vooral heel dankbaar voor ben is de goede begeleiding die Hans van Os mij gegeven heeft zodat ik gemotiveerd bleef en goede resultaten heb kunnen boeken door zijn inzicht en deskundigheid op dit onderwerp. Deze cursus brengt het meest op als je professionele begeleiding hebt die jou een richtlijn kan geven en je kan ondersteunen om het beste uit jezelf te halen door stress te reduceren.

Loïs Reiling,” toenmalig student bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg

Gerelateerde ervaringen