humeur, oefenen, onderwijs, slapeloosheid, stress, vermoeidheid

Patrick geeft natuurkunde op een gymnasium, is tevreden over de begeleiding en waardeert de wetenschappelijke onderbouwing van de training.

Zou dat niet allemaal heel zweverig zijn?

Toen mijn collega me wees op een bericht over een stressreductietraining, was ik in eerste instantie wat sceptisch. Hoe kunnen eenvoudige ademhalingstechnieken nu je stress écht verminderen? En zou dat niet allemaal heel zweverig zijn? Want dat zijn nou niet bepaald dingen waar ik op zit te wachten. Toch vond ik het de moeite waard om deel te nemen: op dat moment zat ik in mijn werk in een tamelijk stressvolle periode.
Zo’n periode van veel werk op je bord die leidde tot te veel werken, te weinig ontspannen en niet goed op jezelf letten. En daardoor regelmatig slecht of te kort slapen en een energietekort, met name thuis. Iets waarvan ik niet goed wist hoe ik er zelf weer uit kon komen. Dus zou een stressreductietraining niet baten, schaden zou het zeker niet.

Het bleek een erg prettige training

Het bleek een erg prettige training. Enerzijds door de goede begeleiding van Hans van Os, die samen met je naar je resultaten en vorderingen keek. Maar ook omdat hij vanaf het begin aan mij duidelijk kon maken dat het geen ‘zweverig gedoe’ was, maar op wetenschappelijk onderzoek berustende methodieken. Die aantoonbaar meetbaar zijn: tijdens de trainingssessies in een uitgebreid softwarepakket, maar ook thuis met je Em-wave. En die houd je niet voor de gek: als je zelf al merkt dat je minder ontspannen bent, blijkt dat gegarandeerd ook uit de resultaten.

Ik zit nu weer veel beter in mijn vel

Het inpassen van de oefening in mijn dagelijks ritme bracht ontspanning en rust en zorgde aantoonbaar voor een rustigere houding en een beter (slaap)ritme. En voor een goed gevoel. Nog steeds heb ik, als ik de oefeningen regelmatig blijf doen – wat af en toe discipline vereist in de dagelijkse drukte – er veel baat bij: het leidt tot snelle ontspanning en daarmee tot efficiënter werken. Niet dat daarmee de (gevoelsmatig) te grote hoeveelheid werk van mijn bord was, maar de combinatie van de stressreductietraining met een coachtraject maken wel dat ik nu weer veel beter in mijn vel zit dan toen ik aan de training begon. En daar was het allemaal om begonnen.

Ikzelf heb er veel baat bij gehad – en nog steeds – dus kan ik anderen de training ook van harte aanbevelen.

Patrick van Aarle

Gerelateerde ervaringen