EFT, oefenen, onderwijs, stress

Mathieu Musters leek voor de buitenwereld al vaak relaxed maar kan zich nu echt ontspannen.

Berichtgeving over de stressreductietraining in OMO-logie

In het najaar 2009 stond in OMO-logie een berichtgeving over de stressreductietraining; net in een periode waarin ik het vreselijk druk dacht te hebben en de dingen dreigden mij boven het hoofd te groeien.
Onder het motto ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ maakte ik bij onze directie kenbaar aan de training te willen deelnemen.

Ik heb het meestal aardig voor mekaar

In januari begonnen we met een plenaire bijeenkomst van de deelnemers bij ons op school. Een paar aanwezigen spraken naderhand uit verbaasd te zijn mij daar in die sessie aan te treffen. En dat snap ik ook wel, want in mijn lessen doen zich niet al te veel problemen voor en ook v.w.b. mijn niet-lesgebonden activiteiten heb ik het meestal aardig voor mekaar. En dat wil ik ook zo houden; sterker nog: dat eis ik van mezelf! Maar als ik het daarmee druk had, gunde ik mezelf geen rust en het spreekwoordelijke lontje wilde dan wel eens veel korter zijn.

De stress is beheersbaarder geworden

Intussen, 8 individuele sessies verder, kijk ik tegen al die drukte toch wel wat anders aan: de stress is beheersbaarder geworden.
Terwijl ik dit testimonial schrijf, vraag ik mijn vrouw of zij verschil merkt met de tijd voordat ik de training volgde. Zonder daarover na te hoeven denken, antwoordt ze: “Je kunt je gemakkelijker ontspannen en je hebt veel minder last van pijntjes.” (eerder had ik in drukke perioden nogal eens last van ‘een pijntje hier en een pijntje daar’: psychosomatische klachten).

Dat was bijzonder frustrerend

Zoals eerder indirect al aangegeven, ben ik voor de buitenwereld ogenschijnlijk vaak de rust zelve. Dat was in aanvang bij de trainingen ook mijn valkuil. Waarschijnlijk ook daarom lukte het mij lang niet om bij de oefeningen een hoge coherentie tot stand te brengen, met de EmWave letterlijk ‘groen licht’ te krijgen. Dat was bijzonder frustrerend. Nu ik de techniek beheers, snap ik ook wat er toen in ‘mijn vicieuze cirkel’ mis ging. Opdracht voor mezelf is nu om die vaardigheid vast te houden door dagelijks minstens een keer te blijven trainen met de EmWave.
Vooralsnog breng ik de discipline niet op om in het dagelijkse leven bij ‘spannende momenten’ ook even naar de EmWave te grijpen. Daar moet ik de slag nog maken.

Extra impuls

Een extra-impuls om door te zetten toen het met de EmWave (nog) maar niet wilde lukken, was de vragenlijst; confronterend, maar wel goed om eens even bewust stil te staan bij leefgewoonten en andere stressbeïnvloedende factoren.

Met de nodige scepsis ben ik de eerste sessie EFT aangegaan

Voor mij compleet nieuw was ook de EFT-methode. Met de nodige scepsis ben ik de eerste sessie aangegaan. Desondanks voelde ik dat er iets met me gebeurde: de afstand van het door mij ingebrachte probleem werd merkbaar groter. Verstandelijk kan ik niet beredeneren wat er is gebeurd, maar op een of andere manier relativeer ik de met EFT aangepakte ‘sores’ zo, dat ik er merkbaar minder ongemak van ondervind.

Bijzondere ervaring rijker

Al met al ben ik met de stressreductietraining een bijzondere ervaring rijker en verwacht ik van de aangereikte instrumenten in zowel als buiten mijn werk nog veel gemak te zullen ondervinden.

Mathieu Musters,
docent Nederlands en LoopbaanOriëntatieBegeleider,
d’Oultremontcollege Drunen

Gerelateerde ervaringen