astma, onrust, slapeloosheid, stress, student

Jeroen studeert sociale wetenschappen in Utrecht, heeft minder slaap nodig, voelt zich veel opgewekter en gebruikt geen medicijnen meer tegen astma.

Ik heb nooit het idee gehad dat ik last had van stress

“Ik had wel eens last van gezonde druk of stond soms onder spanning, maar ik heb nooit het idee gehad dat ik last had van stress. Stress klinkt zo zwaar en dan heb je ook een probleem en voor mijn gevoel had ik dat allemaal niet. Ik heb mij daar achteraf gezien toch in vergist. Als ik zie welke winst ik heb gehaald door de stressreductie training te volgen, valt moeilijk te ontkennen dat ik onder stress stond.

Mijn eigen gemoedstoestand was veel rustiger

Ik heb zelf ervaren dat tijdens de training mijn eigen gemoedstoestand veel rustiger was. Het was voor mijzelf makkelijker om de dag door te komen. Daarnaast gaf mijn omgeving ook aan dat ze mij veel rustiger ervoeren en dat ik minder uitschieters had in mijn emoties. Ook viel het mij op dat ik actiever werd en dat ik meer lust had om dingen te ondernemen. Zo is in de loop van de weken ook mijn gevoel bij het opstaan veranderd. Waar ik eerst liever bleef liggen en het vaak moeilijk had om op te staan, ging dit tijdens de training steeds beter. Ik kan dat aan twee zaken verklaren, hoewel er waarschijnlijk nog meer speelt, maar wat ik in ieder geval zelf heb gemerkt is dat ik veel minder moeite had om in te slapen ’s avonds als ik mijn training had gedaan. Daarnaast had ik veel minder nachtmerries, waardoor ik ook vaker de nachten in een keer door sliep.

Ik kan zaken beter relativeren en ze dus beter in perspectief zien

Naast het verkrijgen van meer nachtrust heeft de training mij ook nog opgeleverd dat ik de zaken minder zwaar kan maken voor mij zelf. Ik ben altijd iemand geweest die in negatieve gebeurtenissen van zichzelf of om zich heen zwaar kon gaan hangen en deze hadden dan ook invloed op mijn gemoedstoestand. Dat melancholische is een stuk minder. Ik kan zaken beter relativeren en kan ze dus beter in perspectief zien. Ook heb ik gemerkt dat ik van emotioneel zware gebeurtenissen makkelijker afstand kan nemen dan dat ik dat vroeger kon.

Mijn medicijn voor astma heb ik al vier weken niet hoeven gebruiken

Dit is nog niet het einde van het succes. Toen ik de training begon had ik veel last van mijn astma en moest ik ieder dag twee tot drie maal mijn medicijn daar voor gebruiken om überhaupt een beetje adem te krijgen. Toen ik de training begon zei Hans al dat ik het in de gaten moest houden, maar dat ik zoveel winst kon boeken had ik nooit gedacht. Op het moment dat ik dit schrijf heb ik al vier weken mijn medicijn niet meer hoeven gebruiken en heb ik ook na het sporten of een andere zware inspanning minder last van de ademhalingsproblemen.

Ik denk dat iedereen er profijt van kan hebben

Weet je wat het is. Ik kan hier van alles gaan vertellen over hoe geweldig ik het vond en hoe veel ik er aan heb gehad, maar ik denk dat je uiteindelijk het beste weet hoe het werkt en welke winst je kunt halen als je zelf de training doet en ik denk dat iedereen er profijt van kan hebben. En als je de kans krijgt zou ik er ook voor kiezen om de cursus van Hans van Os te krijgen. Zijn deskundigheid en zijn kundigheid in het toepassen en uitleggen van de technieken zijn voor mij een belangrijke factor geweest in het begrijpen en goed kunnen uitvoeren van de verschillende oefeningen individueel. ”

Jeroen Besselink

Gerelateerde ervaringen