Het was erg druk bij de workshop “Omgaan met stress” voor studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.

Veel meer studenten dan verwacht

Eigenlijk zouden er maar 12 studenten aanwezig zijn bij de workshop “Omgaan met Stress”. Maar de dagcommissie van de Wervingsdagen 2016 van de Technische Universiteit Eindhoven had erop aangedrongen dat er meerdere deelnemers mochten komen omdat de animo zo groot was. Uiteindelijk zouden 17 studenten deelnemen aan de workshop. Met in het achterhoofd dat gemiddeld 30% van de studenten niet aanwezig is, had de Commissie 22 studenten ingeschreven voor de workshop. En toen…kwamen ze allemaal!

Ontspannen meten

Het werd een gezellige, ontspannen bijeenkomst. De studenten kregen eerst theoretische uitleg over stress. Daarna zagen zij een demonstratie van het meten van de hart-ritme-variabiliteit. Hierbij kun je aflezen of je ontspannen bent of dat je last hebt van stress . Via het nieuwe ademhalen (zie ook https://www.ontspanningstraining.nl/over-de-trainingen/) kun je ervoor zorgen, dat je meer in evenwicht komt.

Ademhalen met biofeedback

Na de demonstratie konden de studenten het nieuwe ademhalen zelf oefenen met behulp van de emWave: een apparaatje dat je helpt bij het nieuwe ademhalen en dat bovendien aangeeft of je er ontspannen van wordt. Je kunt direct zien of je oefening helpt (biofeedback).

Het moeilijke bij deze oefening is dat je langzamer moet in- en uitademen dan je gewend bent (5 tellen in- en 8 tellen uitademen) en dat je je buik moet gebruiken om hyperventilatie te voorkomen. Voor sommige studenten was de opgave zó groot, dat zij er gestrest door raakten!

Lichaamsontspanning of attentietraining

Tenslotte kregen de studenten nog een lichaamsontspanning waarbij je leert naar signalen uit je lijf te luisteren. Je wordt er bovendien vaak erg ontspannen van. Dat was te merken bij onze groep. Ze zagen er zeer relaxed uit en een enkeling dreigde zelfs in slaap te vallen.

Met cadeautjes

De betrokkenheid van de studenten met het onderwerp was groot. Ze bleven bijna 3 uur lang heel geïnteresseerd en goed meedoen. Na afloop mochten ze als dank en blocnote en pen meenemen. Het uittreksel en de “stem van de trainer” worden nagestuurd.

 

Aanbevolen berichten