Heb je er wel eens bij stil gestaan hoe het komt dat je chronische stress krijgt? Weet je nog welke factoren daaraan bijdragen?
Een korte opfriscursus:
Een stressor is een objectieve stimulus. Er gebeurt pas iets, wanneer er sprake is van een appraisal, een waardering voor de stressor.
Daarbij gaat het om verschillende intervening variables, zoals personality, previous life experiences, coping en social support. (Dank je wel Ad Vingerhoets, hoogleraar emotiemanagement, UvT)
Wat blijkt?
- Mensen die hart hebben voor de zaak, die niet uitsluitend werken voor het geld, maar ook voor het goede doel, die wat over hebben voor hun collega’s, het werk trouwens het liefst zelf doen en soms een tikkeltje te nauwkeurig zijn, lopen een grotere kans om stress te krijgen.
- Mensen met een specialistische functie en/of leidinggevenden lopen een grotere kans op stress, omdat hun vangnet op het werk erg beperkt is.
- Wanneer de balans tussen werk en privé verstoord dreigt te raken, neemt de kans op stress toe
- Wanneer er (te)veel niet beïnvloedbare factoren een rol spelen in het werk, neemt de kans op stress toe
- Wanneer je teveel op de ander gericht bent, teveel cognitief gericht bent en te weinig aandacht hebt voor je gevoel, neemt de kans op stress toe.
Herken je jezelf in dit beeld? Heb je manieren beschikbaar, waarmee je met wat meer ontspanning kunt omgaan met factoren waar je toch geen invloed op hebt? Meet je wel eens (bijvoorbeeld m.b.v. bio-feedback-apparatuur) hoe het met je eigen stressniveau is gesteld?
Heb je wel aandacht voor je eigen gezondheid? Welbevinden? Ontspanning? Beweging? Voeding? Vervelende emoties opheffen? Voor jezelf?
Hans van Os geeft trainingen stressreductie aan mensen in arbeidsintensieve beroepen zoals artsen, leerkrachten, advocaten, mensen met dubbele, meervoudige loyaliteiten (werk/gezin/privé). Zijn trainingen worden geëvalueerd op de Universiteit van Tilburg en bij TNO. Meer weten? Kijk eens op https://www.ontspanningstraining.nl/trainingen/training-stressreductie-inhoud.html