ademhaling, bedrijven, bestuur, ondernemer, PIT, professionals, vermoeidheid, werkdruk

Tycho volgde de training omdat hij oververmoeid was.

Bommel

Ik heb Hans leren kennen via zijn zoon, Ivo (oud collega van mij). Eind 2012 ben ik een Business Netwerk gestart voor ondernemers, waar ook veel zzp-ers zich hebben aangesloten. En Hans was een van de eersten die zich aansloot als business lid.
Dit was voor mij een periode van veel hectiek, zowel zakelijk als privé. Allereerst is het intensief om een eigen bedrijf te starten, ondanks dat het wel heel leuk is en energie geeft. Daarnaast hebben mij vrouw en ik naast Fiene (5 jaar nu) in die periode een 2e dochter gekregen, Bommel (nu bijna 2). Alleen is Bommel geen doorsnee meisje: inmiddels zijn we bijna 2 jaar verder met veel ziekenhuisbezoeken en de nodige zorg en slapeloze nachten en is er nog geen diagnose (wil je meer weten, lees dan mantelmama.nl).
Toen Hans mij benaderde om deze training te volgen, was mijn keuze snel gemaakt. Zeker omdat ik op de piek van vermoeidheid en lichamelijke klachten zat.

Training

De training heb ik als zeer prettig en gestructureerd ervaren. Elke woensdagmiddag reed ik af naar Den Bosch en bespraken we hoe het met me ging en hoe het met de klachten ging. Daarnaast deden we de ademhalingsoefeningen en ik merkte gaandeweg dat de klachten minder werden. Dit was een combinatie van de training en het feit dat ik weer was gaan hardlopen en op mijn voeding ging letten. Ook 2 rustblokken in de week deden zijn werk. Door de visolie van Hans merkte ik dat ik ook weer scherpte terugkreeg: in mijn zakelijke gesprekken kon ik namelijk vaak een black-out krijgen. Iets wat ik voor de geboorte van Bommel niet kende. Het mooie van de training is, dat Hans ook integraal naar de aspecten kijkt. Oefening, beweging en voeding.

Na de training

De ademhalingstechniek uit de training van Hans geeft me de mogelijkheid weer rust te creëren, als het even hectisch is. Daar heb ik nu nog profijt van. Elke ochtend en avond doe ik even de oefeningen. Niet zolang als tijdens de training, maar een paar minuten is al voldoende. Daarnaast ben ik nog steeds bewust bezig met mijn voeding: veel gezonder.

De rustblokken die ik 2 keer per week deed zijn langzaam vervangen door de ademhalingsoefeningen; het hardlopen doe ik nog steeds 1 à 2 keer in de week.

Deze combi geeft mij nu voldoende energie en rust. Natuurlijk heb ik nog wel eens last van vermoeidheid, als we weer een onrustige periode hebben met Bommel, maar ik kan het ook beter opvangen met de technieken.

Tycho Tomassen

Gerelateerde ervaringen