balans, hoofdpijn, irritaties, onderwijs, onrust, slapeloosheid

Sarah werkt op het Jeroen Bosch College in ‘s-Hertogenbosch en heeft weer energie om leuke dingen te ondernemen met haar gezin en haar vrienden.

Terugkijkend zat ik niet goed in mijn vel

Terugkijkend op de afgelopen jaren, kan ik nu erkennen dat ik de laatste tijd niet goed meer in mijn vel zat. Vrijwel al mijn tijd werd in beslag genomen door mijn werk en allerlei andere dingen die daarnaast ook nog moesten gebeuren. Ik was geen baas meer over mijn eigen tijd en was bang de controle over mezelf te verliezen.

Mijn werk slokte veruit de meeste energie op en dit ging mij steeds meer tegenstaan. Aan het einde van een schooldag was ik steeds vaker doodop, sliep slecht, had veel last van hoofdpijn en was snel geïrriteerd. Zonder dat ik het me goed realiseerde, leefde ik in feite van weekend naar weekend, van vakantie naar vakantie. Mijn werk gaf me geen voldoening meer. Thuis kon ik niet de rust vinden waarnaar ik verlangde, want na een dag werken wachtte bij thuiskomst het gezinsleven en de daarbij horende huishoudelijke taken. Ik had steeds minder tijd over voor mezelf, sportte nauwelijks meer en mijn sociaal leven stelde eigenlijk vrij weinig meer voor.

Lichamelijke klachten

Op een gegeven moment uitte dit alles zich in lichamelijke klachten. De hoofdpijn werd erger en ik kreeg ook steeds meer last van mijn schouders en nek. Na een bezoek aan de huisarts, werd ik doorverwezen naar de fysiotherapeut. De oorzaak van mijn hoofdpijn werd toegeschreven aan vastzittende nek- en schouderspieren. Een behandeling leek aanvankelijk enige verlichting te geven. Maar helaas bleven de onrust, de drukte en de gedachten aan alles wat steeds maar gisteren af moest zijn. Zelfs het besluit om minder te gaan werken, bracht geen echte soelaas. Ik bleef erg gespannen en snel geïrriteerd.

Ik kreeg weer controle over mijn leven

Op dat moment werd op mijn werk een cursus stressreductietraining aangeboden. Tijdens de sessies leerde ik mezelf te ontspannen en wat nog belangrijker was, ik werd rustiger, leerde dingen los te laten en kon mijn gedachten verzetten. Het leek alsof de dagelijkse beslommeringen mij niet meer in hun greep hadden. Langzaamaan kreeg ik weer wat meer controle over mijn eigen leven.

Trouw gebruik ik nu dagelijks de Emwave. Tijdens een sessie voel ik de druk uit mijn lijf vloeien. Ik herinner me nog goed dat ik een keer in een hele kwade bui met de Emwave op de bank ben gaan zitten en de boosheid en het opgefokte gevoel voelde verdwijnen. Dit zou me vroeger nooit zijn gelukt. Die boosheid zou de hele dag hebben voortgeduurd, met de nodige spanningen van dien. Dankzij de stressreductietraining gaat het nu veel beter met me. Ik merk dat ik beter de slaap kan vatten, minder last heb van hoofdpijn en weer veel meer energie heb om leuke dingen te ondernemen samen met mijn gezin en vrienden. Natuurlijk moeten er nog veel dingen, zowel op mijn werk als thuis, maar ik heb geleerd niet constant bezig te zijn met de gedachten aan al het moeten.

Een nieuwe balans gevonden in mijn leven

De sessies die ik met Hans van Os gehad heb, heb ik steeds als zeer prettig ervaren. Ik heb altijd het gevoel gehad dat er alle tijd voor me was. Ik keek er op een gegeven moment zelfs naar uit. Na een sessie ging ik altijd weer ontspannen en opgewekt naar huis. Daar deed ik trouw de oefeningen die me waren voorgeschreven. Ik wil Hans daarom ook hartelijk danken voor al zijn tijd en moeite. Dankzij zijn stressreductietraining heb ik het gevoel weer grip te hebben op mijn eigen tijd en bovendien een nieuwe balans in mijn leven gevonden te hebben.

Sarah Overkempe

Gerelateerde ervaringen