EFT, hoge sensibiliteit, huilbuien, humeur, particulieren, PIT, stress

Rob volgde de training op advies van zijn vriendin, omdat hij onverwacht heftig reageerde tijdens een gezellige avond.

Het begon bij die anekdote over mijn opa

Begin 2014 werd het mij teveel: tijdens een gezellige avond met vrienden begon mijn broertje een leuke anekdote te vertellen over onze opa. Dit was voor mij al genoeg om compleet in tranen uit te barsten en totaal overstuur te raken. Mijn broertje en mijn vriendin waren op de hoogte dat ik moeite had met het overlijden van mijn opa, maar dit hadden zij niet verwacht. Toen ik thuis kwam had ik een gesprek met mijn ouders, mijn broertje en mijn vriendin. Tijdens dit gesprek kwam er veel frustratie naar voren over uiteenlopende problemen. Het werd duidelijk dat niet alleen de onverwerkte emotie over het overlijden van mijn opa het probleem was: er was meer.

Het ging niet goed met me

Ikzelf had dit ook niet verwacht. Ik kon altijd erg goed de schijn ophouden dat het prima met mij ging. Dit kon ik iedereen wijs maken op een gegeven moment zelfs bijna mijzelf. Toch zagen de mensen die dicht bij mij staan steeds vaker dat dit niet was hoe ik mij werkelijk voelde. Ze merkten dat ik prikkelbaar, licht ontvlambaar (verbaal) agressief was en overtrokken reageerde op vele situaties.

Advies om een training te volgen

Mijn vriendin raadde mij aan om de training van Hans van Os te volgen, omdat zij hier erg veel aan gehad heeft bij haar problemen. Na een telefoongesprek met Hans van Os gaf hij aan dat mijn problemen zeer geschikt waren om aangepakt te worden met zijn training.

Stress? Ik? Dat kan toch niet?

Bij de presentatie van de PIT training gaf Hans van Os aan dat mijn onverwerkte emoties en stress verholpen konden worden. Ik was erg enthousiast over de oplossing voor de onverwerkte emoties en besloot de training te gaan doen. Bij de allereerste meting van mijn stresslevel zag Hans van Os dat ik zeer onrustig was en last had van stress. Maar stress?…. dat had ik helemaal niet, toch? Dat ik daar compleet ongelijk in had, bleek later.

De training hielp heel snel, maar ik moest wel goed oefenen

Tijdens de PIT training gingen we werken aan mijn ontspanning en ademhaling, iets wat een direct positief effect had. De ontspanningsoefeningen werden herhaaldelijk geoefend en Hans van Os had elke verandering die er was direct door. Hans van Os had door dat er maar zeer weinig afleiding of negatieve invloed nodig was om mijn ontspanningsniveau totaal te ontregelen: hier was werk aan de winkel. Het ontspannen ging steeds beter en Hans van Os was streng in de controle of ik mijn “huiswerk” goed deed, iets wat ik erg nodig had. Ik merkte dat ik steeds beter en sneller tot ontspanning kon komen en dieper ontspannen raakte.

Positieve effecten

Ik begon een positieve verandering te merken in mijn eigen gedrag en welbevinden. Ik merkte dat ik minder snel en minder extreem reageerde op situaties, ook merkte ik dat ik minder begon te piekeren en ook rationeler kon kijken naar verschillende situaties. Ook mijn omgeving begon te merken dat ik de goede weg was ingeslagen zij merkten ook dat mijn gedrag positief veranderde.

Ook onverwerkte emoties en frustraties kunnen tot stress leiden

Nu begon ik ook te begrijpen dat ik dus wel last van stress had, door de beeldvorming van de media dacht ik dat stress werk gerelateerd moest zijn, dat dit een opmaat was richting een burn-out en dat dit voornamelijk door werkdruk kwam. Dit is dus niet het geval ook onverwerkte emoties en problemen en frustratie kunnen stress opleveren, heel veel stress.

Met EFT kun je extreme emoties reduceren

De EFT training heb ik als zeer positief ervaren. Het was een afsluiting en het reduceren van te extreme emoties. Vooral het feit dat de emotie gereduceerd werd tot een normaal perspectief en niet helemaal zou verdwijnen vond ik positief, want het was voor mij belangrijk dat het overlijden van mijn opa wel de juiste emotie bij mij zou blijven oproepen. EFT heeft ervoor gezorgd dat ik dingen uit het verleden een plek heb kunnen geven en heb kunnen afsluiten. De EFT heeft mij de kracht gegeven om ook een persoonlijke afsluiting te creëren.

Toch mijn vriendin aan opa voorgesteld

Ik vertelde Hans van Os dat ik het heel erg vind dat ik mijn vriendin niet aan mijn opa kan voorstellen. Hierop vroeg Hans van Os: “Waarom kan dat niet? Je vertelt dat je voelt dat je opa nog om je heen is, dan kan dit toch?”.
Direct na de training heb ik een omweg genomen op weg naar huis. Ik nam mijn vriendin mee naar de begraafplaats in Rotterdam Zuid, de begraafplaats waar mijn opa begraven is. Normaliter kon ik niet zonder een extreme emotie hier naartoe gaan. Nu kon ik met een realistische emotie hier zijn en, voor mijn gevoel, mijn vriendin aan mij opa voorstellen. Dit was een mooie afsluiting en een mooie overwinning op mijn extreme emoties.

Tevreden over de begeleiding

Ik vond de begeleiding van Hans van Os heel prettig, ik vond het fijn dat er ook ruimte is voor een humoristische benadering waardoor er geen gespannen/officiële sfeer ontstaat. Vooral de mix tussen een gezellige informele benadering en de serieuze kant is erg goed in zijn begeleiding. Ook weet Hans van Os je goed te motiveren en geeft hij handvatten om dit vast te kunnen houden.

De effecten werden gemeten

Bij de laatste bijeenkomst kwam ook de vragenlijst weer terug die ik aan her begin van de training ingevuld had. Het bleek dat ik op alle punten een vooruitgang geboekt had. Dit had ik zelf al wel gemerkt maar het was fijn dat dit onafhankelijk bevestigd werd. Ik voel me dan ook veel beter dan toen ik begon met de training, voor mij heeft het echt geholpen. Door de training ben ik op de goede weg en al erg ver gekomen, maar er blijft werk aan de winkel. Doordat de training mij veel positiefs gebracht heeft, ben ik ook vastberaden verder te blijven werken aan mijzelf. In het begin voelde het alsof ik een negatieve levensstijl had aangenomen, nu weet ik dat dit alleen een negatieve fase bleek te zijn. Een fase die ik achter mij heb kunnen laten en waaruit ik de overtuiging heb gekregen om dit aan te pakken.

Aan te bevelen

Ik zou de training van Hans van Os aanbevelen aan iedereen die het gevoel heeft of hij/zij de emoties niet meer te baas is, iemand die onverwerkte emoties uit het verleden heeft of in een negatieve fase zit.

Rob

Gerelateerde ervaringen