burn-out, hartproblemen, oefenen, onderwijs

Pol had in het begin wel moeite met de training, maar later bleven haar hartkloppingen weg en nu kan ze moeilijke situaties veel beter aan.

Mijn absoluut diepste dieptepunt

Stressreductietraining: ik had me al eens eerder  afgevraagd,of dat misschien iets voor mij zou zijn…
Daar bleef ’t bij, totdat ik na ruim een half jaar ploeteren in mijn hoofd (wat niets met mijn werk te maken had) mijn absoluut diepste dieptepunt bereikte en dringend professionele hulp van buiten nodig had. Via de arbeidsdeskundige belandde ik in ’t hulpcircuit van de psycholoog en bij de stressreductietraining van Hans van Os.

In ’t begin wat argwanend

Ik stond er in ’t begin wat argwanend tegenover, maar had hulp van buitenaf nodig, dus ik ging er naar toe met de gedachte: “baat het niet, dan schaadt het niet”. Ik liet het over me heen komen:
De EmWave: leuk apparaat, maar kan dat mij helpen? Toch maar gaan trainen en zie: het hielp me. Niet meteen, want in aanvang ervoer ik ’t als een sport om een zo hoog mogelijke coherentie te krijgen. Dat moest lukken, totdat ik me ervan bewust werd, dat ik wel degelijk ontspannen moest zijn om “’t groene licht” uiteindelijk te krijgen. Wat een frustratie, wanneer ik slechts “rood” kreeg.

En plots na een paar weken was er die omslag

En plots na een paar weken was er die omslag. Het lukte me om mijn gedachten uit mijn hoofd te krijgen en me volledig te focussen op mijn ademhaling. Het werd steeds vaker en langer ‘groen’.
Mijn echt slapeloze nachten werden korter. De hartkloppingen bleven weg.  Ik kon weer beter slapen, werd meer ontspannen en kon weer eens wat vaker blij zijn.
Als ik wist, dat ik moeilijke situaties tegemoet ging, dan probeerde ik me eerst te ontspannen m.b.v. de EmWave. En zowaar het lukte steeds beter. De moeilijke situaties bleken achteraf, wel mee te vallen, oftewel ik kon er mee omgaan, zonder weer direct in zak en as te vallen.

Het trainen zelf betekende, dat je jezelf met rust moest omgeven

Het trainen zelf betekende, dat je jezelf met rust moest omgeven, het moeilijkste dus, omdat ik meestal met meerdere dingen tegelijk bezig ben. ’s Ochtends vroeg en voor ’t slapen gaan. Soms op andere tijdstippen. Eigenlijk gaat ’t erom tijd aan jezelf te geven en letterlijk naar jezelf te luisteren, waardoor je rust creëert  in lichaam en geest.

De sessies met Hans waren steeds zo rustgevend

Toen ik de laatste keer hoorde, dat ’t ook echt de laatste keer was, vond ik ’t spijtig. Want de EFT was net aan bod gekomen. Jammer genoeg  heb ik dat te weinig kunnen oefenen, vind ik.
De EmWave is onlosmakelijk verbonden met de naam van Hans van Os.
De sessies met Hans waren steeds zo rustgevend, door zijn integriteit, luisterend oor en sympathieke uitstraling en deskundigheid. Ik kwam er graag speciaal voor naar school.
Hans, bedankt voor de wijze lessen.

Pol Hoekema,
Eindhoven

Gerelateerde ervaringen