burn-out, irritaties, onderwijs, onrust

Liesbeth geeft Nederlands en geschiedenis aan havo 2/3 in Oisterwijk en beschouwt de training als een cadeautje voor zichzelf.

Stressreductietraining: Een cadeautje voor mezelf

Tussen de voorbereidingen voor de vakantie door nog even een stukje schrijven over de stressreductietraining die ik de afgelopen 7 weken gevolgd heb.
Hoewel de training aanvankelijk heel anders was dan ik me had voorgesteld, kan ik alleen maar zeggen dat het me erg goed heeft gedaan. Ik was na mijn burn-out van enige jaren geleden en de daarbij gevolgde therapie helemaal “genezen” verklaard en werkte dan ook weer volop vier dagen per week als docent, mentor, sectievoorzitter en lid van de PR. En ondanks het feit dat ik van dat “onderuitgaan” veel geleerd had, merkte ik dat de valkuilen op de loer bleven ligg en en dat ik er soms  weer bijna in dreigde te vallen.

Finishing touch

De sessies bij Hans waren eigenlijk de finishing touch in het proces van nog beter naar mezelf leren luisteren en bewust tijd nemen voor mezelf.  Ik kreeg de ontspanningstechnieken heel vlot onder de knie en merkte al na een paar weken dat ik snel coherent kon worden. Ook als ik – vrij gestrest –  het kamertje van Hans in kwam. Toen ik vervolgens de opdracht kreeg om de techniek ook tijdens mijn dagelijks werk toe te passen, bleek dat ook makkelijk aan te leren.
Het enige wat moeite kostte, was de momenten pakken om te ontspannen, zeker in de laatste – altijd hectische – schoolweken. Ik schoof het vaak voor me uit en kwam er dan vervolgens niet meer aan toe. Maar de contactmomenten met Hans gaven dan net weer het zetje om te blijven oefenen. Ik heb de manier waarop hij mij begeleidde dan ook als zeer prettig en positief ervaren. Vooral omdat hij net zo blij was als ik dat het zo goed lukte.

Ik heb het schooljaar veel rustiger en blijer kunnen afronden

Uiteindelijk heb ik gemerkt – niet alleen ik, maar ook mijn thuisfront – dat ik veel rustiger en blijer het schooljaar heb af kunnen ronden. Ik voelde me lang niet zo moe en opgefokt als andere jaren. Ik kan dan ook alleen maar concluderen dat deze training echt werkt en dat het heel erg de moeite waard is om te doen.

HET IS ECHT EEN CADEAUTJE VOOR JEZELF WAT IK IEDEREEN GUN.

Liesbeth Jansen

Gerelateerde ervaringen