hyperventilatie, oefenen, onrust, stress, student

Laurens studeert aan de Universiteit van Utrecht en kreeg last van hyperventilatie

Het monster dat hyperventilatie heet.

Door grote stress aan het begin van een bestuursjaar bij een studievereniging aan de Universiteit van Utrecht, kreeg ik op een gegeven moment last van hyperventilatie. Dit heeft zich uiteindelijk doorgezet naar chronische hyperventilatie. Dit is een sluimerende vorm van hyperventilatie, waarbij je continu verkeerd adem haalt. Er ontstaan allerlei klachten, die van kwaad tot erger kunnen worden. Je komt onder enorme spanning te staan, en stress wordt alledaags. Hierdoor had ik erg veel moeite met ontspannen en kreeg ik regelmatig paniekaanvallen. Mijn dagelijks leven was een hel geworden. De” ik” die ik altijd dacht te zijn was verdwenen. Uiteindelijk werd ik depressief en was ik niet meer in staat om de meeste dagelijkse dingen te doen.

Niets hielp.

Toen werd ik getipt door een vriend over de ontspanningstraining van Hans van Os. En destijds greep ik elke kans aan om van mijn hyperventilatie af te komen. Fysiotherapie en psychologische hulp hadden op mij weinig effect. Dus ik nam contact op met Hans en ging naar mijn eerste training stressreductie. Bij de training leerde ik op een revolutionaire manier ontspannen en de combinatie van persoonlijke aandacht en technologie als hulpmiddel hierbij maakte op mij veel indruk. Hans was persoonlijk, maar vooral heel duidelijk. Ik ervoer de sessies met Hans altijd als zeer prettig.

Eindelijk!

Euforie. Dat was het eerste wat ik voelde naar de eerste training van Hans. Ik had me in lange tijd niet zo ontspannen gevoeld en ik wist direct dat de training voor mij heel veel zou gaan opleveren. Ik voelde mij zo bevrijd de eerste dagen na die training. Door ademhalingstechnieken toe te passen, kreeg mijn lichaam meer rust. Ik had minder last van stress en hierdoor ook minder last van hyperventilatie. Na weken van trainen had ik mijn hyperventilatie zelfs onder controle! Aanvallen bleven uit en ik kreeg steeds meer vat op mezelf. Ik had veel meer energie, en kon weer dingen doen die mij onmogelijk waren geworden sinds de hyperventilatie. Het voelde voor mij daarom als een overwinning op mezelf.

En nu?

Nu, meer dan een jaar sinds de problemen begonnen, ben ik bijna helemaal weer de oude. Nog steeds oefen ik dagelijks met de EmWave en de technieken die Hans me heeft geleerd. Het helpt me beter te slapen, concentreren en uiteraard ontspannen. Voor mij heeft de training van Hans zich bewezen en het heeft me geholpen om mezelf terug te vinden. Ik ben Hans daarvoor heel dankbaar.

Laurens , 22 jaar en student.

Gerelateerde ervaringen