ademhaling, bedrijven, EFT, oefenen, professionals, stress

Ingrid, coördinator van de afdeling Zorg en Welzijn, gebruikte de training ook voor zelfreflectie en ervoer de voordelen van EFT.

Iedereen heeft wel eens last van stress denk ik

Iedereen heeft wel eens last van stress denk ik. Vaak geeft dat positieve spanning om te kunnen presteren. Maar soms hindert het je in het uitvoeren van je werk of heb je er privé ook last van. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik had niet het idee dat ik er veel last van had toen mijn leidinggevende mij voorzichtig vroeg of ik wilde deelnemen aan de cursus ‘stressreductie’. Toch was ik blij dat ik mocht deelnemen. Je steekt er immers altijd wat van op en voorkomen is beter dan genezen.

En ik heb er veel van opgestoken.

Eenvoudige ademhalingstechniek

Ten eerste een eenvoudige ademhalingstechniek die je combineert met je concentreren op ‘ademhalen via je hart’. Hier haken veel lezers misschien af omdat het te zweverig wordt. Maar lees vooral door, want zweverig is het zeker niet. En wie mij kent weet dat dat ook niet bij mij zou passen.

Deze techniek zorgt vrij snel voor een gevoel van ontspanning, waarmee je je omgeving en de stress-veroorzakers los kunt laten. Als je dit consequent één of twee keer per dag doet, dan merk je dat je rustiger wordt en stress minder kans geeft. Dat je je minder opwindt over dingen, maar ook dat je logischer kunt denken en gerichter tot oplossingen binnen je werk komt.

Hier zat voor mij ook meteen het probleem. Elke dag één of twee keer gaan zitten en deze oefening doen vergt discipline die ik niet altijd kan opbrengen. En dat is jammer. Ik moet dit dus echt een vaste plek in mijn dag geven. Verder pas ik de techniek ook toe als ik een belangrijk gesprek heb waar rust en helder denken voor nodig zijn. Of even tussendoor als ik behoefte heb aan ontspanning.

Ik heb geleerd hoe ik allerlei zaken kan verwerken

Daarnaast heb ik geleerd hoe ik allerlei zaken kan verwerken. Een leerling heeft mij bijvoorbeeld een keer uitgescholden. Nu komt het helaas wel eens vaker voor dat leerlingen wat verwensingen door de lucht smijten als zij vinden dat ze onheus bejegend worden. Maar deze keer voelde ik me er persoonlijk diep door geraakt. Ze had mijn zwakke plek ontdekt. Dat betekende dat als ik terugdacht aan die gebeurtenis, ik de pijn steeds weer voelde.

Door het gebruik van EFT (een eenvoudige techniek, maar het hier uitleggen voert te ver) kon ik die opmerkingen naast me neer leggen, en kan ik aan de gebeurtenis terug denken zonder emotioneel te worden.

Ruimte voor zelfreflectie

En tot slot was er tijdens deze (individuele) cursus ruimte voor zelfreflectie. Officieel was de cursus vooral gericht op het aanleren van technieken. Maar ik ontkwam er toch niet aan om er allerlei onderwerpen en zaken die me dwars zaten bespreken. Doordat mij de juiste vragen gesteld werden, was ik staat om een aantal zaken anders te gaan bekijken. Er werd me een spiegel voorgehouden. Op zijn tijd is dat nodig om de juiste keuzes te kunnen maken.

Blij en tevreden en veel wijzer geworden

Conclusie is dat ik heel blij ben dat Noud mij vroeg om deze cursus te doen. En dat ik heel tevreden ben over de begeleiding en de deskundigheid van Hans van Os, die deze cursus geeft. Ik ben er in elk geval veel wijzer van geworden.

Ingrid Mutsaers

Gerelateerde ervaringen