onderwijs, onrust, prioriteiten, privéleven

Huub geeft les in Veldhoven en kan ondanks heel vervelende privé-omstandigheden zijn verantwoordelijkheden toch weer nemen.

“Dat is ook iets voor mij, dat kan ik wel gebruiken”

Toen ik de eerste reacties las van collega’s die deze training gevold hadden, dacht ik meteen al: “Dat is ook iets voor mij, dat kan ik wel gebruiken”. Daarom heb ik me bij de eerste gelegenheid ook opgegeven. Helaas ging het daar even fout, en ben ik er toch niet direct voor in aanmerking gekomen. Vanwege het feit dat mijn vrouw te horen kreeg dat zij borstkanker had en ik merkte dat dat gegeven mij ook niet in de koude kleren ging zitten, heb ik nog eens aangedrongen op die training. En jawel hoor, ik kon er toch tussentijds mee starten.

Toch waren het vooral de sessies bij Hans zelf die mij erg geholpen hebben

Het was wel even wennen, zo gecontroleerd adem halen aan de hand van zo’n apparaatje, maar na enkele sessies, bleek ik het toch snel onder de knie te krijgen. Thuis was het wel even zoeken naar gelegenheden om er dagelijks mee bezig te zijn. Het is toch even iets extra’s binnen je dagprogramma. Maar na verloop van tijd kon ik daar toch een bepaalde regelmaat in vinden. Toch waren het vooral de sessies bij Hans zelf die mij erg geholpen hebben. Ten eerste natuurlijk als stok achter de deur om het programma te volgen en thuis goed te blijven oefenen, maar toch ook vooral dat uurtje rust tussendoor. Want wat je vooral bij Hans deed, was toch het leren ademhalen zelf. En daar kon je ook daadwerkelijk de resultaten van zien. Je deed het allemaal niet voor niets. Daarbij kon je aan Hans merken, dat het werkt, want hij is de rust zelve.

Vooral in de klas heb ik gemerkt dat ik rustiger kon reageren op evt. onrust

Wat heeft het mij opgeleverd? Natuurlijk heb ik in een hectische en emotioneel spannende tijd gezeten, maar toch heb ik vooral in de klas gemerkt, dat ik rustiger kon reageren op de evt. aanwezige onrust. Op een of andere manier was ik in staat om (meestal) daar ook op een andere manier mee om te gaan dan voorheen. Nu kon ik gewoon rustig gaan zitten of even rustig blijven staan, met natuurlijk de rustige manier van ademhalen toe passen, en daarmee ook de klas rustig krijgen. Daarnaast heb ik in deze moeilijke tijd er eigenlijk altijd kunnen zijn voor mijn vrouw. Ook als het echt moeilijk werd, was ik in staat rustig te blijven en zo voor haar tot hulp te kunnen zijn. Dit alles wil niet zeggen, dat ik nooit meer uit de slof geschoten ben, noch dat ik geen momenten van radeloosheid meer heb gehad, maar wel dat ik  toch weer sneller in staat was om het leven te hervatten en mijn verantwoordelijkheden  te nemen. In totaliteit ben ik ondanks alles maar een week ziek thuis geweest.

De training heeft me meer bewust gemaakt van de prioriteiten in het leven

Al met al ervaar ik dat deze training mij meer bewust heeft gemaakt van de prioriteiten in het leven en mij een manier heeft gegeven om het een en ander ook te kunnen relativeren en er op een meer ontspannen manier mee om te gaan.

Sondervick en Hans bedankt voor deze mogelijkheid.

Huub Verhoeven

Gerelateerde ervaringen