angst, hoge sensibiliteit, hoogbegaafdheid, ondernemer, opleiding naast baan, stress

Geert ging als zij-instromer in het voortgezet onderwijs aan de slag. Werk en opleiding werden hem bijna teveel.

Een Zij-instromer

“Ik ben met een niet voltooide universitaire opleiding biologie vele jaren actief geweest als bioloog en heb veel werkervaring opgedaan. Min of meer toevallig ben ik enkele jaren geleden voor de klas beland in het voortgezet onderwijs. Echt een duizendpotenbaan.
Al snel openbaarden zich veel bekwaamheden voor het lesgeven, ik kan immers putten uit een rijke bron van kennis en ervaringen. Het probleem: geen bevoegdheid.
Ik geniet van het werk voor de klas. Om dat te kunnen blijven moet ik ook bevoegd docent worden en daarvoor een opleiding volgen. Ik heb gekozen voor een zij-instroomtraject. Dat is erg moeizaam verlopen door persoonlijke belemmeringen die ik toen nog niet begreep. De combinatie van werk en opleiding joeg de stress zo hoog op dat angstaanvallen mij het werken onmogelijk maakten.

Ziek geworden

Twee maanden voor de zomervakantie ben ik ziek thuis gebleven en ben ik in overleg met de Arboarts aan mijn herstel gaan werken. Dit ging aanvankelijk zo langzaam dat overwogen werd om te stoppen met mijn werk voor de klas. Ik wilde dat niet. Ik had in Omologie, het contactblad van mijn werkgever OMO, gelezen over de stressreductietraining van Hans van Os en in overleg met mijn directie ben ik die training gaan volgen.
Gelukkig kon ik voor de vakantie al enkele trainingssessies doen. Ik wilde dat om te voorkomen dat ik in de vakantie in een zwart gat zou vallen van uitzichtloosheid. Deze sessies gaven mij zoveel rust dat ik het aankon om voordat het schooljaar afliep al weer werkzaamheden op school te doen. Niet voor de klas maar wel actief in samenwerking met mijn collega’s. Gesterkt door de training en met de oefeningen die daarbij horen ben ik de vakantie ingegaan.

Werken aan de oplossing

Tijdens de vakantie verliep het herstel voorspoedig. Door een traject via de huisarts kreeg ik ook antwoord op mijn vragen over de persoonlijke belemmeringen. Een diagnose van een stoornis in het autistisch spectrum (ASS) in combinatie met hoogbegaafdheid en hoge sensibiliteit verklaarden waarom ik tegen grenzen opliep in mijn functioneren. Door de verminderde stress kon ik nu aan een echte oplossing gaan werken. Dankzij de stressreductietraining kon ik na de vakantie met veel energie en met vertrouwen mijn werk weer volledig oppakken.

Nu boven verwachting

Ik ben nu al weer maanden aan het werk. En het gaat goed. Boven verwachting goed! Ik heb dankzij de training van Hans van Os technieken geleerd om ondanks mijn belemmeringen de stress klein te houden. Ik doe de oefeningen die bij de training horen nog iedere dag. Maar het gaat veel verder. Ik pas het geleerde de hele dag toe. Zelfs voor de klas zijn er momenten van spanning die ik kan afwenden door een kleine oefening te doen. En dan met energie en kracht verder.

Zonder training niet voor de klas

Ik werk nu weer met plezier en rond mijn zij-instroomtraject nu binnen enkele weken af. Wat een opluchting de training mij heeft gebracht is misschien voor een buitenstaander niet te vatten. Maar ik weet dat ik zonder de training nu niet meer voor de klas zou staan!
In dat opzicht is de training een wereld van verschil.”

Geert, Theresia Lyceum

Gerelateerde ervaringen