meditatie, oefenen, onrust, particulieren, stress

Anne zit voor een paar maanden in Guatemala en weet inmiddels zeker, dat deze training tegen stress helpt.

Eindelijk zou ik eens mijn stress aan gaan pakken

Vol goede moed begon ik aan de training ‘hartcoherentie’. Eindelijk zou ik eens mijn stress aan gaan pakken waar ik zo’n last van had! Waar had ik allemaal last van? Gemaal in mijn hoofd, onrustig en gejaagd gevoel, nooit ergens rustig even kunnen zitten. Door de training zou ik hier misschien wel grip op krijgen, en dat wilde ik maar wat graag geloven!

Voor iedereen … behalve voor mij

De eerste weken had ik een superpositieve instelling, maar het bleek erg lastig te zijn om mezelf ‘coherent’ (ontspannen) te maken. Dat hoorde er allemaal bij, zo zei Hans. Maar na enkele weken begon ik hem eigenlijk steeds minder te geloven. ‘Dat zegt hij vast om me gerust te stellen. Dat zou ik ook doen’, zei ik tegen mezelf. Eigenlijk begon ik naarmate de weken vorderden, steeds minder te geloven dat er ook voor mij een oplossing voor mijn stress lag in hartcoherentie. Ik dacht zelfs, dat het waarschijnlijk voor iedereen zin had om deze training te volgen, voor iedereen … behalve voor mij. Een beetje opstanding en grommig zat ik in de zoveelste training waar het maar niet wilde lukken. Die arme Hans kon zo ook niets met mij, en na die les dacht ik opeens: waarover ben ik nou eigenlijk zo ontzettend moeilijk aan het doen? Natuurlijk kan het ook bij mij werken! Ik ga het toch nog eens proberen!

Toen lukte het opeens wel om ontspannen te worden

En ja hoor … het wonder geschiedde … spontaan was er een diepe ontspannenheid te meten waar zelfs een Tibetaanse monnik een puntje aan kan zuigen. Ook Hans liep te stralen, jaja het was toch maar mooi gelukt! Over dat proberen, eigenlijk merkte ik dat ik juist niet heel erg mijn best moest doen, maar dat moest loslaten. Toen lukte het opeens wel om ontspannen te worden. Waar een mens zich al niet druk om kan maken!

Ik merk dat het belangrijk is om 2 x 10 minuten per dag te blijven oefenen

Ik ben erg blij dat ik deze ontspanning nu op kan roepen, maar ik merk dat het belangrijk is om 2 x 10 minuten per dag te blijven oefenen, een momentje stilte en rust nemen voor jezelf. Voor mezelf heb ik gemerkt dat ik hierdoor ook zelfbewuster werd en beter weet waar ik zelf behoefte aan heb. En dat werkt weer erg goed tegen gespannen schouders en een hoofd vol gedachten! Het blijft dus oefening, maar de hartcoherentie heeft zeker geholpen bij het vinden van wat rust.

‘Effectiever’ mediteren

Misschien ook leuk om te weten voor de mensen die mediteren, ik bleek helemaal niet altijd coherent (ontspannen) te zijn tijdens het mediteren. Door tegelijkertijd te oefenen met de Emwave (het apparaatje waar je de training mee doet) en te mediteren, kan ik nu eerder bij mezelf opmerken wanneer ik ontspannen ben of niet, en dus, voor mijn idee, veel ‘effectiever’ mediteren!

Dat het helpt tegen stress, dat is zeker!

Ik denk dat de training erg goed en vooral ook bruikbaar is voor de meeste mensen. Veel van ons gaan naar mijn idee gebukt onder veel stress, en buiten een drukke agenda is misschien wel de grootste druk ‘dat je je eigenlijk niet druk mag/zou moeten maken’ over iets (maar je dit toch wel doet!). Het fijne aan deze training is dat je meteen kan zien aan je hartslag of je ontspannen bent of niet, een hele simpele manier, en ook toegankelijker voor de meesten dan andere ontspanningsmethoden zoals bijvoorbeeld meditatie en yoga. Het is verder ook een eigen keuze hoe bewust je er mee om gaat of niet, maar dat het helpt tegen stress, dat is zeker!

Anne Verhulst,
Utrecht

Gerelateerde ervaringen