Overgewicht is slecht voor je gezondheid. Dat weten we zo langzamerhand wel. Dat je er iets aan moet doen ook. Maar de grote vraag is: hoe lukt het echt om duurzaam van je overgewicht af te komen?
Dieetgoeroes en beweegcoaches struikelen bijna over elkaar als het gaat om goede adviezen om je overgewicht weer op peil te krijgen. Hoewel het soms echt goed is bedoeld, vergeten ze dat er eerst aan een belangrijke voorwaarde voor succes moet worden voldaan: het terugdringen van de stress.

Een opfrissertje

We bewegen te weinig en eten teveel en ongezond. Dat zorgt voor overgewicht en vooral het buikvet (visceraal vet) is slecht voor ons. Het geeft een grotere kans op diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en dementie en het verhoogt het risico op kanker.

Waarom de tips niet werken

Als je weet hoe slecht overgewicht voor je is, lijkt de oplossing eenvoudig: meer bewegen en minder en gezonder eten. Maar waarom lukt dat dan niet? Je voelt je soms zo’n sukkel dat je niet kunt voldoen aan die ogenschijnlijk simpele oplossingen. Het antwoord is wellicht onthutsend maar helder: stress is vaak de boosdoener.

De effecten van teveel stress: je wilt wel, maar kunt het niet

Wanneer je chronische stress hebt, vraagt de omgeving ( en vaak jij zelf ook) meer van je dan je eigenlijk aan kunt. Je lichaam verkeert in een voortdurende staat van alertheid. Er wordt teveel cortisol aangemaakt. Dat gegeven alleen al zorgt ervoor, dat er extra (visceraal) buikvet wordt aangemaakt.

Maar teveel cortisol zorgt er ook voor, dat je je uitgeput voelt: je bent doodmoe aan het einde van de dag (vaak zelfs aal aan het begin ervan) en kunt het echt niet opbrengen om dan nog te gaan bewegen. Je snapt wel dat het goed voor je is, maar je kunt je er niet meer toe zetten.

Tenslotte heb je wanneer je stress hebt behoefte aan veel, vet en suikerrijk eten. Daar vraagt je lichaam om. Je begrijpt dondersgoed dat het niet goed voor je is, maar je moèt eten. Je moet veel eten: chocolade, drop, snoep, patat, worstenbroodjes, hamburgers, nog meer snoep en vul maar aan…..

De nieuwe oplossing

Steeds vaker blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek, dat je eerst moet zorgen, dat je beter met je stress leert omgaan. Dat lijkt eenvoudig maar er zijn nog twee hobbels te nemen:

Ik? Stress?

Hoe weet je dat je teveel stress hebt. Dat kan je concluderen wanneer je snel prikkelbaar bent, een gejaagd gevoel hebt, vaker geëmotioneerd bent, slecht slaapt, moete hebt met het nemen van beslissingen en niets meer af krijgt. Ook wanneer je vaak lichamelijke klachten hebt zoals hoofdpijn, maagpijn, problemen met je darmen, vaak ziek, stijve spieren in je nek of schouders of hartkloppingen. Tenslotte gaan mensen met stress vaak teveel eten, drinken, zijn ze niet creatief meer en kunnen geen oplossingen voor problemen meer bedenken en kunnen minder helder denken.

Teveel stress en dan?

Dan komt de tweede hobbel: wanneer besluit je om er echt iets aan te gaan doen? Wanneer je al weet dat je teveel stress hebt, moet je ook nog beslissen om actie te ondernemen. En je las al eerder dat één van de gevolgen van stress is, dat je moeilijk besluiten kunt nemen. Vaak is het een ander ( een goede vriend/in, je HR-manager, je leidinggevende) die je adviseert om nu toch echt iets te gaan ondernemen.

Serieuze, stelselmatige aandacht

Wanneer je dan besluit om echt iets aan je chronische stress te doen, neem er dan ook de tijd voor. Het is een serieuze aandoening die vraagt om een serieuze oplossing. Mijn ervaring leert, dat je stelselmatig aandacht aan je stressmanagement moet schenken. Af en toe yoga of een avondje mindfulness zijn, hoe waardevol ook, vaak onvoldoende. Je moet regelmatig consequent ontspannen.

In mijn trainingen moet je bijvoorbeeld elke dag 2 keer 10 minuten oefenen met een ademhalingstechniek. Pas wanneer je dat een aantal weken of langer consequent volhoudt, merkje dat het duurzame ontspanning oplevert. Dan wordt je rustiger, ook omdat je minder cortisol en meer van het herstelhormoon DHEA en het slaaphormoon melatonine aanmaakt.

Dan heb je ook de rust om aandacht te besteden aan beweging en gezonde voeding.

Eerst ontspanning en dan aandacht voor je gewicht o.a. door beweging en gezonde voeding. In die volgorde. Veel succes daarmee!

Laatste berichten