Er wordt nogal eens neerbuigend gedaan als je stress hebt voor je examen. Dikwijls krijg je nietszeggende adviezen als: “Denk aan iets leuks” of: “Laat je niet afleiden”. Vaak is de strekking van die adviezen, dat je moet bedenken dat het allemaal zo erg niet is.

Emotionele brein

Maar stress zit niet in je cortex, het deel van je brein waar je mee denkt, maar in je emotionele brein.
Bij stress spelen verschillende factoren een rol. Zo is er de stressor (in dit geval: het examen) en jouw beoordeling daarvan, the appraisal. Eenzelfde stressor kan zorgen voor verschillende waarderingen. Voor het examen kunnen dat zijn dat je blij bent (” Ik kan laten zien dat ik het kan”), of dat je juist bang bent (”Misschien ben ik veel te zenuwachtig en kan ik niets meer”). De laatste waardering levert dus stress op.

Wapen je tegen stress

Je kunt examenstress slimmer aanpakken. Je kunt je namelijk via je emotionele brein beter wapenen tegen de examenstress. Dat kan bijvoorbeeld door 10 minuten op een rustige plaats te gaan zitten, nergens aan te denken en dan 5 tellen in- en 8 tellen uit te ademen. Je zult merken dat je daar rustig van wordt! David Servan-Schreiber schreef daarover in zijn boek  “Uw brein als medicijn”. Je kunt hier een uittreksel van zijn boek lezen.

Examenstress slimmer aanpakken: extra hulp

Mocht je hulp willen bij het trainen, dan zijn er verschillende persoonlijke trainers die je willen helpen om deze en andere goed werkende technieken aan te leren. Wacht niet te lang om te beginnen, want het duurt een paar weken om de techniek goed onder de knie te krijgen. Het grote voordeel is, dat je er jaren profijt van kunt hebben.

Ook bij Ontspanningstraining kun je een intensieve training tegen examenstress volgen. Je leert in 4 uur tijd technieken aan om je te wapenen tegen de stress.

Het kan echt helpen

Natuurlijk moet je de stof voor je examen goed beheersen. En een beetje stress is helemaal niet erg. Soms presteer je er zelfs beter door. Maar wanneer de stress teveel wordt, is het verstandig om op tijd in te grijpen. Marloes deed dat ook en zoals je ziet heeft het haar geen windeieren gelegd: Ervaring Marloes

Wanneer je verdere informatie wilt, kun je je opgeven voor een kennismaking, inclusief een presentatie. Dat kan via dit aanmeldingsformulier. Je kunt natuurlijk ook even bellen: 06 455 466 45.

Aanbevolen berichten