Chronische stress

Wie langdurige of chronische stress heeft, maakt constant (te) veel stresshormonen aan, zoals het bijnierhormoon cortisol.

Hormoonsystemen in de war

“Een teveel aan stress­hormonen verstoort allerlei andere hormonale systemen en leidt zo bijvoorbeeld tot overgewicht en een hogere bloedsuikerspiegel,” zegt prof. dr. Martin den Heijer, internist-endocrinoloog van het VUmc in een gesprek met Gezongheidsnet.nl.

Klachten

De gespannen, zeer alerte toestand waarin je bij constante stress vastzit, kan bovendien allerlei klachten veroorzaken.

Hartkloppingen, een opgejaagd gevoel, angst, concentratie- en geheugenproblemen, besluiteloosheid, slapeloosheid, hoofdpijn, spierpijn, maagpijn, vermoeidheid, gebrek aan oplossend vermogen en minder creativiteit zijn er enkele voorbeelden van.

Doe er iets aan

Wanneer je dit soort verschijnselen bij jezelf herkent, doe je er verstandig aan om actie te ondernemen voordat de verschijnselen verergeren. Dat doe je niet alleen om je weer prettiger te kunnen voelen (op zich al een lovenswaardig streven), maar ook om beter te blijven presteren. Want wanneer je de chronische stress maar laat voortwoekeren, loop je een groter risico op een burn-out.

Moet je gestuurd worden?

Chronische stress wordt nog te vaak niet herkend. En zeker niet door degene die er last van heeft. Mensen ervaren dikwijls wel de klachten, maar relateren dat niet aan stress. Bovendien blijken mensen met teveel stress vaak zelf niet in staat om daar adequaat tegen op te treden.

De trainingen van Ontspanningstraining Hans van Os zijn door weekblad Intermediair aanbevolen om via ontspanning tot betere prestaties te komen. De ervaring van Hans is dat mensen dikwijls pas bij hem komen, nadat zij door een leidinggevende, HR-manager of vertrouwde vriend of vriendin worden doorverwezen.

Eerst zien, dan geloven

Hans geeft mensen met chronische stress eerst een presentatie van zijn training. Daarna kunnen potentiële deelnemers beslissen of ze voldoende vertrouwen hebben in zijn aanpak. Daarbij helpt het, dat je bij Hans kunt meten wat de effecten van de training zijn. Hij laat je via speciale apparatuur zien wat de effecten van zijn ademhalingstechniek zijn op je innerlijke rust. En dat helpt.

 

Laatste berichten