Enkele jaren geleden kreeg ik van mijn zus een amandelboom voor mijn verjaardag. Ik was heel blij met het cadeau en gaf de toen nog jonge boom een mooi plekje in mijn tuin.

Aarzeling

Ik was razend benieuwd of de amandelboom aan zou slaan en of hij ook vruchten zou leveren. Dat leek me echt heerlijk: amandelen uit eigen tuin!

Toch had ik ook mijn twijfels. Bij verschillende tuincentra had ik te horen gekregen, dat ons klimaat niet geschikt is voor amandelbomen en dat ze de winter niet zouden overleven, laat staan vruchten dragen.

Eerste bloesem

Maar toen het voorjaar begon, gaf de boom een prachtige bloesempracht. Het was de eerste plant in de wijde omgeving die tot bloei kwam. Ik genoot er volop van.

Ziekte

Maar helaas: toen het blad tevoorschijn kwam, merkte ik al snel, dat er iets niet in orde was. De bladeren van de boom krulden en vielen er vervolgens in groten getale af. De bloesem verdween ook, zonder dat er vruchten aan de boom kwamen. Dat was een tegenvaller. Op internet las ik, dat ik de boom in het najaar met één of ander gif moest behandelen om zo de ziekte het hoofd te bieden. Dat vond ik toch wel teveel van het goede. Ik wil mijn planten niet met gif behandelen. In het slechtste geval moest de boom dan maar weg.

Volop twijfel

Ik besloot het nog een jaartje aan te zien. Want hoewel de boom veel blad verloor, bleven er ook nog bladeren aanwezig en dat gaf mij hoop.

Het jaar daarna gaf de boom weer als eerste volop bloesem in prachtige kleuren. Maar snel daarna vielen de eerst gevormde bladeren van de boom, terwijl er ook sap langs de stam liep. Mijn vrees was dat de boom het niet zou halen.

Amandelen

Wat schets mijn verbazing toen er aan het eind van de zomer een paar echte amandelen aan de boom hingen. Ik proefde ze direct vol verwachting, maar kwam bedrogen uit: ze smaakten vreselijk bitter!

Wat ik toen nog niet wist, is dat je de amandelen een geruime tijd moet bewaren voor ze op smaak zijn. Dat weet ik inmiddels. Trouwens: de uitdrukking ruwe bolster, blanke pit is goed van toepassing op de noten. Ze zijn keihard en moeilijk open te krijgen, maar is het je gelukt dan kun je echt van de inhoud genieten.

Amandelboom : schoonheid boven gebrek

Het is nu al jaren dat ik in het voorjaar volop geniet van de eerste bloesem. En hoewel het er in het begin wat zielig uitziet bij de vorming van het blad, weet ik inmiddels dat mijn boom zoveel kracht heeft, dat hij toch voldoende bladeren vormt en vervolgens heerlijke noten produceert. Wat ben ik blij dat ik de boom de kans gaf zich te ontwikkelen ondanks zijn gebrek. Ik krijg er nog steeds iets moois voor terug.
 

Aanbevolen berichten