Bijna 13% van de werkende Nederlanders heeft last van burn-out verschijnselen. Emotionele uitputting, je minder bij het werk betrokken voelen en merken dat je het werk niet meer aan kunt, zijn de belangrijkste kenmerken.

Fases van burn-out

Misschien herken je de verschillende fases die leiden tot een burn-out:

  1. Je bent ontevreden over je werk. Ook over jezelf. Je hebt het idee dat je er niets aan kunt veranderen.
  2. Je bent zó moe. Je bent ook snel geïrriteerd of hebt last van huilbuien. Je slaapt slecht. Tenslotte heb je last van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, stijve spieren, gejaagd gevoel.
  3. Je trekt je terug. Je voelt je niet meer betrokken bij het werk en je collega’s. Ook in je privéleven ontmoet je problemen.
  4. Je bent niet meer gemotiveerd op je werk en bent vaak periodes afwezig. Je voelt je mislukt en alleen.
  5. De fut is eruit. Je hebt nergens meer zin in. Er komt niets meer uit je handen. Je ontmoet geen mensen meer. Misschien vlucht je in de drank, medicijnen of drugs en zelfs na maanden krijg je je leven niet op de rit.

Ontstaan

Hoe ontstaat dat dan allemaal? Prof. Dr. Ad Vingerhoets van de Universiteit van Tilburg, deskundige bij uitstek, verklaart het als volgt: je omgeving vraagt langdurig meer van je dan je aan kunt, m.a.w. de draaglast is groter dan de draagkracht.

Hoe los je het op?

Voorkomen is beter dan genezen, zeker in deze situatie. In de beginfase kun je nog zelf actie ondernemen. Later ontbreekt het je vaak aan energie om dat nog te doen en wordt het steeds lastiger om zelf het heft in handen te houden.

Eerst oorzaken aanpakken

Allereerst is het goed dat jij en je bedrijf kijken naar de oorzaken die ervoor zorgen dat je stress krijgt. Misschien kun jij daar iets aan veranderen of kan je werkgever het werk aanpassen. Het is in jullie beider belang om een oplossing te vinden, omdat zowel de persoonlijke als de zakelijke schade groot kan zijn.

Soms kun je er zelf niets aan doen.

Wist je dat het juist bevlogen werknemers zijn die meer risico lopen op stress? Zij werken voor het goede doel, werken graag samen, nemen hun deel van het werk op zich. Soms doen zij juist meer omdat ze dan zeker weten, dat het goed komt en soms zijn ze een tikkeltje te nauwkeurig. Zij zijn vaak de dragende factoren in de organisatie maar ook in families.

Maar er zijn factoren waar je geen invloed op hebt. De werkgever moet soms om bedrijfseconomische redenen met minder mensen hetzelfde werk doen. Vaak ook spelen zowel persoonlijke factoren zoals een dubbele loyaliteit (gezin, kinderen, werk) karakter, gebeurtenissen uit het verleden (overlijden, nieuwe baan, verhuizing e.d.) als externe factoren (sociaal vangnet) een rol.

Wat zou het dan heerlijk zijn wanneer je daar met wat meer ontspanning mee om kunt gaan.

Er is een oplossing

Het goede nieuws: Je kunt zelf actie ondernemen om te voorkomen dat je een burn-out krijgt. Je kunt er ook zelf aan bijdragen, dat je sneller van je burn-out af komt.

Hoe?

Door technieken te gebruiken om beter met (chronische) stress om te gaan. Technieken die al veel langer bekend zijn, maar die met de moderne inzichten van nu beter onderbouwd zijn.

Dr. David Servan-Schreiber schreef daar zijn boek: “Uw brein als medicijn” over. Een uittreksel ervan vind je op https://www.ontspanningstraining.nl/meer-over-uw-brein-als-medicijn/

Onderdelen zijn o.a. een ademhalingstechniek (waarbij je met hulp van bio-feedbackapparatuur kunt controleren of je rustiger wordt), aandacht voor voeding, beweging, voldoende licht etc.

In deze fase beter wat hulp inschakelen?

Omdat het vaak lastig is om die aanbevelingen in je eentje uit te voeren, kun je ervoor kiezen om een training volgen bij een goed instituut of een goede trainer. Nadat je meer rust en evenwicht hebt gevonden, wordt het ook gemakkelijker om andere keuzes te maken. Voor mensen die de regie in eigen hand willen houden: kijk maar eens bij de ervaringen van eerdere deelnemers aan de Performance Improvement Training, bijvoorbeeld bij Anita of Marti.

Hans van Os geeft trainingen stressreductie aan vaak bevlogen mensen in arbeidsintensieve beroepen zoals docenten, advocaten, ondernemers, politiemensen en mensen in de zorg/verpleging.  Maar ook aan mensen zoals jij en ik.

 

 

Aanbevolen berichten