Ontspanningstraining Hans van OsHoe kan het toch dat sommige mensen in dezelfde situatie meer last hebben van stress dan anderen?

Het antwoord op deze vraag heb ik van prof. dr. Ad Vingerhoets van de universiteit van Tilburg. Volgens hem zijn er een aantal factoren die bepalen of je een risico loopt op stress.

Allereerst is het goed om te weten, dat niet de stressor zelf ( de oorzaak), maar jouw reactie daarop bepaalt of je stress ervaart. Maar waar wordt jouw reactie dan door beïnvloed?

  1. Persoonlijkheid: Mensen die hart hebben voor de zaak, die niet uitsluitend werken voor het geld, maar ook voor het goede doel, die wat over hebben voor hun collega’s, het werk trouwens het liefst zelf doen en soms een tikkeltje te nauwkeurig zijn, lopen een grotere kans om stress te krijgen.
  2. Ingrijpende levenservaringen: Ervaringen met de dood van een familielid of goede vriend(in), scheiding, een nieuwe baan, verhuizing, geboorte, relatieproblemen, financiële problemen, gezondheidsproblemen kunnen het risico op stress vergroten.
  3. Coping: de manier waarop je met problemen en stress om gaat. Er zijn verschillende manieren hoe je problemen kunt aanpakken. Zie onderstaand schema:

    Actief aanpakken: het probleem wordt geanalyseerd en opgelost.

    Sociale steun zoeken: troost en begrip zoeken bij anderen, samen met een ander het probleem oplossen.

    Vermijden: het probleem wordt ontkend en vermeden.

    Palliatieve reactie: men richt zich op andere dingen dan het probleem. In extreme vorm kan dit leiden tot verslavingen.

    Depressief reactiepatroon: piekeren, zichzelf de schuld geven, twijfel aan zichzelf.

    Expressie van emoties: het probleem leidt tot frustratie, spanning en agressie.

    Geruststellende gedachten en wensdenken: men houdt zich voor dat het probleem vanzelf wel goed komt of dat anderen het nog veel zwaarder hebben

  4. Sociale steun: Hoe je wordt opgevangen in je gezin, je familie, bij je vrienden, op het werk. Wat betreft het werk: leidinggevenden en specialisten kunnen weinig gebruik maken van dat laatste vangnet met als gevolg een groter risico op stress.
  5. Gezondheidsgedrag: goede voeding, gebruik van alcohol, beweging etc.

Natuurlijk moet je iets doen aan de oorzaken van stress. Als je teveel op je bordje krijgt, zal je keuzes moeten maken.

Ontspanningstraining Hans van Os Bart Oosterveld okt 2012 training met randMaar vaak zit je juist door de stress zo gevangen in het probleem, dat je onvoldoende afstand en daardoor onvoldoende overzicht hebt. Er zijn ook factoren waar je geen of onvoldoende invloed op hebt. Daarom is het goed om “je draagkracht (te) verhogen”, zoals professor Vingerhoets dat noemt.  “De training van Hans van Os draagt bij aan stressreductie en dus verhoging van de draagkracht van werknemers”, volgens Ad Vingerhoets in  arbo, maart 2011

 

Hans van Os verzorgt de Performance Improvement Training voor ondernemers en bedrijven en Trainingen Stressreductie voor scholen en particulieren. https://www.ontspanningstraining.nl/

Aanbevolen berichten